Tovább folyik a vita az orosz-török fegyverüzletről

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán helytelenítette Törökország NATO-tagságának megkérdőjelezését amiatt, hogy Ankara Moszkvától vásárol Sz-400-as légvédelmi rendszert.

A török külügyminiszter az NTV török hírtelevíziónak nyilatkozva rámutatott, hogy több NATO-szövetségesnek például Sz-300-asai vannak, s hozzátette: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy minden tagállam olyan védelmi rendszert vesz, amilyet akar.

A török diplomácia vezetője kiemelte: azok, akik megkérdőjelezik Törökország NATO-tagságát, Oroszország ellenségei. „Attól, hogy ők azok, Ankarának még nem kell annak lennie” – szögezte le.

Mint azt Cavusoglu kifejtette, az Sz-400-asok állítólag fenyegetést jelentenek az amerikai F-35-ös vadászbombázókra. Ennek kapcsán jelezte: Ankara azt kérte Moszkvától, hogy az Sz-400-asok ne orosz, hanem egy új kialakításnak köszönhetően török irányítás alatt legyenek. A török külügyminiszter egyúttal emlékeztetett, hogy javasolták egy olyan munkacsoport létrehozását, amely kivizsgálja, hogy az Sz-400-asok tényleg veszélyt jelentenek-e a NATO-rendszerekre. Még nem érkezett válasz a megkeresésre – tette hozzá.

Cavusoglu arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok nem adott garanciát arra, hogy Törökországnak elad amerikai Patriot légvédelmi rendszert, aminek következtében Ankara akár egy második adag Sz-400-ast is beszerezhet Oroszországtól. „Sürgősen szükségünk van az Sz-400-asokra, Törökország nem egy rózsakertben található” – fogalmazott Cavusoglu, aki szintén kilátásba helyezte, hogy ha Ankara nem tud hozzájutni Washingtontól az F-35-ösökhöz, akkor máshonnan szerez be harci gépeket.

Az Sz-400-as Triumf rakétarendszer

Az Egyesült Államok és Ankara más NATO-szövetségesei már többször panaszt emeltek Törökország orosz fegyvervásárlást célzó terve ellen. Charles Summers, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője éppen ezért április elején bejelentette: az Egyesült Államok első lépésként leállította az F-35-ösök fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását.

Cavusoglu néhány nappal később Washingtonban, a NATO jubileumi külügyminiszteri tanácskozásán közölte: Ankara nem lép vissza az orosz légelhárító rakétarendszer megvásárlásától, mert az már egy lezárt megállapodás. Mike Pence amerikai alelnök viszont éppen arról beszélt, hogy Ankarának választania kell, hogy továbbra is fontos tagja marad-e „a történelem legsikeresebb katonai szövetségének”, vagy kockáztatja a NATO-partneri viszonyt.

Az Anadolu török hírügynökség katonai források hivatkozva ezt követően azt jelentette, hogy Ankara továbbra is egyeztetéseket folytat Washingtonnal az amerikai F-35-ös vadászgépek leszállítását illetően annak ellenére, hogy a Pentagon akár a vadászgépek eladásáról kötött egyezmény felmondását, sőt Törökországnak a fejlesztési programból való kizárását is kilátásba helyezte.

Az amerikai félnek az első két F-35-öst júniusban, míg az oroszoknak az első Sz-400-asokat július folyamán kellene leszállítania Törökországnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek