Több európai ország is vehet amerikai F-35-ösöket

Öt országgal – Szingapúrral, Romániával, Görögországgal Spanyolországgal és Lengyelországgal – is számol az amerikai védelmi minisztérium az F-35-ös harci gépek potenciális vásárolóiként – derül ki abból az írásos válaszból, melyet a Pentagon illetékes vezetője küldött meg a szövetségi képviselőháznak csütörtökön.

Mathias Winter szerint Finnország, Svájc és az Egyesült Arab Emírségek is érdeklődik a lopakodó vadászgép iránt.

A NATO európai tagállamai vállalták, hogy bruttó hazai termékük (GDP) 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat, de a legtöbb ország egyelőre nem teljesíti ezt az elvárást. Az amerikai védelmi ipar viszont szeretné kivenni a részét abból, ha szövetségesei több pénzt fordítanak fegyvervásárlásra.

Belgium tavaly jelentette be, hogy öregedő F-16-osait az Eurofighter Typhoon helyett amerikai F-35-ösökkel fogja felváltani. Németország több milliárd eurós fegyvervásárlási tenderén azonban elbukott az amerikai harci repülő.

Az F-35-ösöket a Lockheed Martin gyártja, és a fejlesztést számos bírálat érte, mert a projekt a tervezettnél jóval többe került, és az eredeti céldátumhoz képest a gépek jelentős késéssel tudtak csak szolgálatba állni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »