Elérték céljukat a tüntetők Algériában

A csaknem 20 éves uralma ellen hetek óta tartó tüntetések hatására lemondott Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök – közölte kedd este az APS algériai állami hírügynökség.

„Abdel-Azíz Buteflika hivatalosan értesítette az alkotmánytanács vezetőjét arról a döntéséről, hogy lemond elnöki tisztségéről” – áll az elnöki adminisztráció közleményében, amelyet az APS idézett.

Röviddel a bejelentés előtt Buteflikát azonnali lemondásra szólította fel Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök, helyettes védelmi miniszter, aki ezt megelőzően a fegyveres erők legfőbb parancsnokságával tárgyalt a belpolitikai válság rendezéséről a védelmi minisztérium épületében. Szaláh leszögezte, hogy nincs vesztegetni való idő, azonnal alkotmányos megoldást kell találni a belpolitikai válságra, és a hadsereg követeli az alkotmány 102. cikkelyének azonnali alkalmazását.

Az alaptörvény 102. cikkelye előírja, hogy az elnök „súlyos és hosszan tartó betegsége” esetén az alkotmánytanács alkalmatlannak nyilvánítja az államfőt. Az elnöknek tájékoztatnia kell a testületet arról, hogy alkalmatlan tisztsége betöltésére, ezt követően pedig összehívják a parlamentet, amely kijelöli az ideiglenes államfőt. Az észak-afrikai ország alkotmánya értelmében ez esetben a felsőház elnöke – jelenleg Abdel-Káder Binszáleh – veszi át az államfői teendőket a választásokig. Az algériai államfői hivatal már hétfőn közölte, hogy Buteflika még az április 28-ig tartó mandátumának lejárta előtt bejelenti lemondását.

Algír, 2019. április 3.
Algériaiak ünnepelnek egy alagútban, Algírban 2019. április 2-án, miután Abdel-Azíz Buteflika államfő bejelentette lemondását. A közel húsz éve hatalmon levő, betegeskedő, 82 éves Buteflika eltávolítását hetek óta tömegek követelték.
MTI/AP/Anisz Belgul

Buteflika 2013-ban agyvérzést kapott, azóta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Az elnök legutóbbi nyilvános beszédét 2014-ben mondta el, azóta pedig közleményeken keresztül szólt a néphez.

Az észak-afrikai országban azt követően kezdődtek tömeges tiltakozások, hogy Buteflika február közepén bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ára kiírt elnökválasztáson, ötödik elnöki mandátumáért.

A tüntetések hatására az elnök március elején visszalépett és elhalasztotta az elnökválasztást, valamint egyfajta kompromisszumos megoldást kínált az elégedetlenkedőknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátottak volna egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradt volna. Ez azonban olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók ezúttal már egyhangúlag az elnök távozását követelték.

A keddi nap folyamán – a bejelentés előtt – is diákok százai vonultak Algír utcáira Buteflika azonnali lemondását és rendszerváltást követelve.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »