Franciaország és Kína több milliárd eurós üzleteket kötött

Hszi Csin-ping kínai államfő párizsi tárgyalásainak első munkanapján a két fél 15 üzleti megállapodás írt alá, több milliárd euró értékben.

Kína többek között 300 polgári repülőgépet szerez be az Airbus cégtől, ezen belül 290 darab A320, valamint 10 darab A350 típusú gépvásárlásról írtak alá megállapodást. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra, a 300 repülőgép listaára mintegy 30 milliárd euró. Az Airbus piaci részesedése 50 százalékra nőtt Kínában az 1995. évi 6 százalékról.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette azt is, hogy Kína beleegyezett a francia baromfiexport-tilalom feloldásába. Ezen felül a CMA-CGM francia hajótársaság és a kínai állami hajógyártó vállalat megállapodott 10 konténerhajó megépítéséről 1,2 milliárd euró értékben.

A kínai elnök franciaországi látogatására időzítették annak a szerződésnek a megkötését is, amelynek keretében az EdF francia állami energiaszolgáltató konszern 1 milliárd euróért épít szélerőművet Kínában.

Ezen kívül hétfőn jelentették be azt is, hogy a francia Fives ipari csoport és a kínai építőanyag-ipari csoport, a CNBMG 1 milliárd euró értékű megállapodást kötött az energia megtakarítás területén történő együttműködésről a fejlődő országokban.

Macron erős eurokínai partnerséget szorgalmaz

A lojalitásra és a kiegyensúlyozottságra épülő, erős eurokínai partnerségért emelt szót hétfőn Emmanuel Macron francia államfő, miután fogadta hivatalában Hszi Csin-ping kínai államfőt.

„Az ésszerű és egyértelmű választás a XXI. században egy egyértelmű alapokon nyugvó, magas színvonalú és ambiciózus erős eurokínai partnerség” – fogalmazott a francia köztársasági elnök kínai kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában. Ezt a partnerséget egy „erős és hatékony multilateralizmus köré” kell megszervezni, amelynek középpontjában az éghajlat és a biodiverzitás védelme kell, hogy álljon” – tette hozzá.

Macron jelezte: a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak is „tiszteletben kell tartaniuk a kölcsönös érdekeket, lojális és kiegyensúlyozott alapokra kell épülniük”. „Mindez olyan egységes Európát feltételez, amely koherens stratégiával rendelkezik a Kínával folytatott párbeszédben” – hangsúlyozta a francia elnök.

A nyugat-európai országok vezetői rendszeresen hangoztatják, hogy Európa csak akkor tud fellépni az egyre terjeszkedő Kína ellen, ha az Európai Unió keretében egységesek, ezért rendszeresen bírálják a dél- és kelet-európai országokat, amelyek csatlakoztak a kínai Új selyemút kezdeményezéshez, s nem támogatják az EU stratégiai függetlenségről szóló elképzeléseket. Legutóbb Olaszországot érte bírálat Párizs és Berlin részéről, amiért szándéknyilatkozatot írt alá a hétvégén a világméretű gazdasági-infrastrukturális tervhez való csatlakozásról.

Aláírták a kínai-olasz szándéknyilatkozatot az Új selyemút bővítésére

Kína szép csendben felzabálja Európát

A kínai elnök válaszában elmondta: „egy egységes és prosperáló Európa illeszkedik a többpólusú világról alkotott víziónkba. Kína mindig támogatni fogja az európai integrációt és fejlődést” – tette hozzá.

Emmanuel Macron a francia-kínai „kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozásáért” is szót emelt. „Ebből a szempontból hatalmas fejlődés szükséges, minden erőkkel ezen dolgozunk” – hangsúlyozta.

A francia elnök bejelentette, hogy Franciaország és Kína konkrét beruházási projektekben fog együttműködni azokban az országokban, amelyeket átszelnek majd a kínai Új selyemút kezdeményezés beruházásai. Ezt az együttműködést „az adott országok tiszteletben tartásával” valósítjuk meg – mondta.

Párizs, 2019. március 25.
Hszi Csin-ping kínai államfőt (b) fogadja Emmanuel Macron francia elnök a párizsi elnöki rezidencia, az Elysée-palota ajtajában 2019. március 25-én. A kínai elnök háromnapos látogatáson tartózkodik Franciaországban.
MTI/EPA/Yoan Valat

Miközben a kínai és a francia elnök megbeszélésével egy időben a párizsi Trocadéro téren jogvédő szerveztek tiltakoztak a kínai kisebbségek helyzete ellen, a francia elnök jelezte: kínai kollégájának beszélt az „európai aggodalmakról az alapjogok kínai tiszteletben tartása kapcsán”. Elmondta, hogy „egyéni eseteket” is megvitatott Hszi-vel.

„Ez a téma is napirenden volt, mint minden egyes találkozónkon, őszinte eszmecseréinken, amelyeknek konkrét eredményekkel kell járniuk” – fogalmazott a francia elnök. Hozzátette: „Az Európai Unió az egyéni szabadságok és az alapjogok tiszteletben tartásán alapul, a Felvilágosodásnak azon az eszméjén, amely az egyén tiszteletben tartását mindenek fölé helyezi, és amelyet soha nem valamilyen kulturális specifikumnak tekintett, hanem a létező nemzetközi jog által szavatolt egyetemes ténynek”.

A kínai elnök és felesége tiszteletére rendezett díszvacsorára kedd este meghívást kaptak a legjelentősebb francia üzletemberek, kulturális és közéleti személyiségek, illetve sztárok, köztük Alain Delon filmszínész.

A két ország vezetője kedd délelőtt ismét megbeszélést folytat, amelyre – a francia diplomácia megfogalmazása szerint – a „Pekinggel szembeni európai ébredés” érdekében Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is meghívást kapott. A példa nélküli négyes találkozón a kereskedelmi szabályozások, a környezetvédelem és a nemzetközi befektetések lesznek napirenden, miután Párizs úgy ítéli meg, hogy Kína a folyamatos infrastrukturális beruházásaival megingatta a fennálló világrendet, s amelynek „közös újradefiniálását” szorgalmazza a francia diplomácia.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »