Nincs bizonyíték arra, hogy Trump összejátszott volna az oroszokkal

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai „egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal – közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.

A tárcavezető tájékoztató levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság „nem talált elégséges bizonyítékot” arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

A bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatra utalva egyúttal arra a következtetésre jutott, hogy „a bizonyítékok alapján Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben”.

Az elnök 2016-os választási kampányának munkatársai és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője, Robert Mueller péntek délután adta át jelentését William Barr igazságügyi miniszternek, aki washingtoni idő szerint vasárnap délután küldött tájékoztató levelet a jelentés tartalmáról a törvényhozóknak. A tárcavezető nem a teljes jelentést küldte meg, hanem csupán tájékoztatást adott annak legfőbb megállapításairól.

A jelentésre adott első reakciójában Donald Trump a floridai Mar-a-Lagóban újságíróknak nyilatkozva leszögezte: nem volt összejátszás Oroszországgal, nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása, a felmentés totális. Az elnök megjegyezte: szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton.

Washington, 2019. március 25.
Donald Trump amerikai elnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a washingtoni Fehér Házban 2019. március 24-én, miután a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a Trump-kampány munkatársai egyeztettek vagy összejátszottak az oroszokkal.
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke egy közleményében azt hangoztatta, hogy Robert Mueller megállapításait minden igazságszerető amerikainak örömmel kell fogadnia. „Két esztendeig tartó vizsgálat és a média tagjainak felelőtlen vádaskodásai után a különleges vizsgálóbíró megerősítette, amit Donald Trump mindig is mondott: nem volt összejátszás a Trump-kampány és Oroszország között a 2016-os választások idején” – fogalmazott az alelnök. Hozzátette: „nagyszerű nap ez Amerikának”.

Kiemelte, hogy az amerikaiak most már „biztosak lehetnek” abban, hogy a Trump-kormányzat arra összpontosít, ami igazán fontos. „Csak remélhetjük, hogy a demokraták, akik oly sok időt töltöttek e vádaskodásokkal, most majd csatlakoznak hozzánk, és ők is segítik a nemzetünket még virágzóbbá és minden egyes amerikai számára még biztonságosabbá tevő programunkat” – hangoztatta.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közleményben fejezte ki elismerését az igazságügyi miniszternek az elkötelezettségéért, és hangsúlyozta, hogy várja a jelentés további részleteit. Kifejtette ugyanakkor, hogy őt aggodalommal töltik el Oroszország folyamatos beavatkozási kísérletei az amerikai demokratikus folyamatokba.

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közös közleményben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy William Barr tájékoztatója „legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyi választ megad”. A két politikus úgy vélte, hogy Barr „nem semleges megfigyelő”, egyúttal bejelentették: a kongresszus kéri a jelentés egészét és a hozzá tartozó dokumentációt is.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke úgy vélte: a jelentésben „ellentmondások” vannak, és bejelentette, hogy „a közeljövőben” beidézik kongresszusi meghallgatásra William Barrt.

Idézve a Mueller-bizottság jelentését, Barr a törvényhozóknak küldött összefoglalójában az igazságszolgáltatás esetleges akadályozására vonatkozóan azt írta: „miközben ez a jelentés nem jut arra a következtetésre, hogy az elnök bűncselekményt követett el, nem is mentesíti őt”. Majd hozzátette: ő és Rod Rosenstein miniszterhelyettes arra a következtetésre jutottak, hogy a Mueller-bizottság által összegyűjtött bizonyítékok „nem elégségesek annak megállapításához”, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

„Ez jó nap a jogrend számára, s nagyszerű nap Trump elnök és munkatársai számára. A jelentés eloszlatta a Trump elnök feje fölötti felhőket. Rossz nap viszont azoknak, akik azt remélték, hogy a Mueller-vizsgálat megbuktatja Trump elnököt” – fogalmazott közleményében Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor.

A The Wall Street Journal című lap elemzése szerint Donald Trump munkatársai számára politikailag „aranyat ér” a Mueller-bizottság jelentése. A lap értesülései szerint a Trump-kampány a következő napokban közvélemény-kutatásokat tervez, hogy felmérje, vajon a Mueller-vizsgálat milyen mértékben lehet hatékony fegyver a 2020-as elnökválasztáson a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Trump ügyvédje vizsgálatot követel

Donald Trump személyes ügyvédje, Rudy Giuliani szerint a hatóságoknak fényt kell deríteniük arra, hogy indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat megindítása.

Giuliani vasárnap este a Fox televíziónak nyilatkozva kifejtette: „teljes és átfogó nyomozásra van szükség – és legalább olyan lelkesedéssel, mint ahogyan a mostanit végezték -, annak feltárására, hogy honnan indult el a vádaskodás, ki indította el és ki fizetett érte”.

Az elnök ügyvédje Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselőhöz intézve szavait leszögezte, hogy Donald Trump ellen olyan bűncselekmény ügyében folytattak vizsgálatot, amelyet nem követett el. Schiff még vasárnap délelőtt, egy televíziós vitaműsorban is azt állította, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a Trump-kampány és oroszok összejátszásáról.

Schiff, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, az ABC televíziónak azt mondta: az általa irányított bizottság a teljes Mueller-jelentést látni akarja, mert az, hogy nem emelnek új vádat, „nem jelenti azt, hogy nincs csalhatatlan és terhelő bizonyíték, amelyet meg kellene osztani az amerikai néppel”.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »