A nemzetközi közösség elítéli a Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai döntést

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok mostantól elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A döntést sokan elítélték és továbbra is megszállt területnek tekintik a vitatott térséget.

A Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken.

„Trump elnök úr szerencsétlen kijelentése” újabb feszültségek forrása lehet – vélekedett a török vezető az Iszlám Konferencia Szervezetének isztambuli rendkívüli tanácskozásán. „Törökország és az Iszlám Konferencia Szervezete nem maradhat néma ebben az érzékeny kérdésben” – tette hozzá. „Sohasem adjuk áldásunkat a Golán-fennsík megszállásának elismerésére.”

Bár Erdogan Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcol a szíriai konfliktusban, nem szűnt meg hangsúlyozni Szíria területi egységének fontosságát. A török elnök ugyanis attól tart, hogy egy kurd állam jöhet létre országa szomszédságában – Törökország jelentős kurd kisebbséggel rendelkezik.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren közölte: „52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és a térség stabilitása számára”. Trump ezzel szakított az elődei által évtizedekig követett állásponttal. Elemzők szerint az amerikai bejelentés nagy lökést ad Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó parlamenti választások hajrájában.

Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Jeruzsálem, 2019. március 21.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban 2019. március 21-én. Donald Trump amerikai elnök ezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.
MTI/EPA/Pool/Amir Cohen

Az Európai Unió álláspontja nem változott, továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát – jelentette ki egy uniós szóvivő pénteken Brüsszelben.

Aláhúzta, hogy az Európai Unió a nemzetközi joggal összhangban jár el, nem ismeri el az izraeli fennhatóságot az általa 1967 júniusában elfoglalt területek egyike felett sem, beleértve a Golán-hegység egészét. Az unió nem tartja azokat Izrael részének – tette hozzá.

Egyiptom is hasonlóképpen vélekedik: az ország továbbra is megszállt szíriai területnek tekinti a Golán-fennsíkot, és elutasítja Donald Trump amerikai elnök bejelentését – áll az egyiptomi külügyminisztérium pénteki közleményében, amelyet a MENA egyiptomi hírügynökség idézett.

A külügyminisztérium az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1981-ben elfogadott, 497-es számú határozatára hivatkozik, amely elítélte és megszállásnak nevezte Izrael bevonulását a területre, egyúttal hangsúlyozza: a fennsíkot továbbra is Szíria részének tekinti.

A múlt héten Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) magas rangú tisztségviselője azt mondta Trump bejelentésével kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok ezzel csupán legitimálni akarja az izraeli megszállást.

Irán is élesen elítélte az amerikai bejelentést. Bahrám Kásszemi külügyi szóvivő szavait az állami televízió idézte. Eszerint Donald Trump amerikai elnök „személyes és meggondolatlan döntése veszélyes”, csak további válságokhoz vezet a Közel-Keleten. Az amerikai álláspont törvénytelen és elfogadhatatlan – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az izraeli szuverenitás elismerése a területen nem változtat azon a tényen, hogy a Golán-fennsík Szíriához tartozik.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban szerezte meg a Golán-fennsík jelentős részét (1200 négyzetkilométert) Szíriától, és 1981-ben gyakorlatilag magához csatolta a területet. A lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos pontja volt. A zsidó állam ellenőrzése alatt álló területen mintegy 23 ezer drúz és 20 ezer izraeli él.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa/Kitekintő

Friss hírek