Három jelölt indul az észak-macedóniai elnökválasztáson

Három elnökjelölt indulását erősítette meg a macedón választási bizottság, így április 21-én a választópolgárok dönthetnek, hogy a baloldali Sztevo Pendarovszkira, a jobboldali Gordana Sziljanovszka-Davkovára vagy az albán nemzetiségű Blerim Rekára adják voksukat.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a NATO-tagságért felelős főtárgyalót, Sztevo Pendarovszkit jelölte az államfői posztra. A kormánykoalíció pártjai mind jelezték, támogatják Pendarovszki jelölését.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) meglepte szavazóbázisát azzal, hogy egy nőt, Gordana Sziljanovszka-Davkovát jelölte az államfői posztra. Ő az első női elnökjelölt az ország történetében. A párton kívüli egyetemi tanár jelölését azért támogatta a VMRO-DPMNE, mert az értelmiségiek közül ő ellenezte a legerőteljesebben az ország nevének megváltoztatására vonatkozó görög-macedón megállapodást, amely a jobboldal szerint elfogadhatatlan.

Gjorge Ivanov hivatalban lévő államfő mandátuma május 12-én jár le, és mivel már két elnöki időszakot kitöltött, nem indulhat újra.

A köztársasági elnököt az 1,8 millió szavazásra jogosult állampolgár közvetlen, titkos szavazással választja meg öt évre. A választás első fordulóját április 21-én tartják, és ha egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a voksok több mint felét, akkor a két legtöbb szavazatot kapó jelölt május 5-én mérheti össze erejét a második fordulóban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »