Ukrajna újabb szankciókat léptetett életbe oroszok ellen

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán kiadott rendeletével életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatát, amely 294 jogi és 848 orosz magánszemélyre terjesztett ki büntetőintézkedéseket.

Eszerint Kijev mindazokat szankció hatálya alá vonta, akik részt vettek a Kercsi-szorosban lévő híd megépítésében, „valamint az ukrán hadihajók tavaly novemberi megtámadásában, az ukrán haditengerészek elfogásában, továbbá közük van fogva tartásukhoz”.

Szintén a listára kerültek azok, akik közreműködtek törvénytelen választások megszervezésében a megszállt területeken, az ukrán jogszabályokat megsértve utaztak a Krím félszigetre, ukránellenes tartalmú kiadványokat terjesztettek, illetve Ukrajna tulajdonát képező, törvénytelen úton szerzett múzeumi gyűjteményt használnak.

Az Ukrajiszka Pravda hírportál kiemelte, hogy több orosz parlamenti képviselőt is büntetőintézkedéssel sújtottak.

Magánszemélyek esetében a szankció három évig terjedő beutazási tilalom Ukrajnába, valamint az országban lévő aktívumok befagyasztása, az Ukrajnából való tőkekivitel és egyéb pénzügyi tranzakciók tilalma.

A büntetőintézkedéseket kiterjesztették azokra a magán- és jogi személyekre, akik ellen az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada is szankciókat vezetett be a napokban.

Az ukrán jegybank javaslata alapján továbbá a szankciókat négy orosz bankra is kiterjesztették, ugyanakkor nyolc jogi személy esetében megszüntették a korlátozó intézkedéseket, mivel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tájékoztatása alapján a szankciók elérték céljukat, az említett vállalatok többsége beszüntette gazdasági tevékenységét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »