Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett – jelentette be Donald Trump amerikai elnök csütörtökön. A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében annektálta a területet.

Az elnök Twitteren közölte a várható elismerést, mint írta: „52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely létfontosságú stratégiai és biztonsági fontossággal bír Izrael Állam, és a térség stabilitása számára”.

Elemzők szerint az amerikai bejelentés nagy segítséget ad Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó választások előtti kampányban. Netanjahu, aki többször is szorgalmazta a Golán Izrael részeként történő elismerését, percekkel a Twitter-bejegyzés után, szintén mikroblog-bejegyzésben meg is köszönte Donald Trumpnak a döntést.

Donald Trump bejelentése egy héttel azt megelőzően történt, hogy az elnök a Fehér Házban fogadja Benjamin Netanjahut. Várhatóan akkor történik meg a Golán elismerésének formális rögzítése is. 

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is – ezzel lényegében annektálta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közös sajtóértekezletet tart a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban 2019. március 20-án. Mike Pompeo közel-keleti körútja során látogatott Izraelbe. MTI/EPA/Pool/Sebastian Scheiner

A The Wall Street Journal értesülései szerint a Fehér Ház tisztségviselői egyelőre nem kívánnak nyilatkozni arról, vajon a Golán elismerése része-e a régóta várt, de még nagy vonalakban sem ismert amerikai közel-keleti béketervnek. Az amerikai külügyminisztérium által a múlt héten nyilvánosságra hozott, szokásos éves emberi jogi jelentésben a tárca a Golánt, Ciszjordániát és Gázát már nem „megszállt területként”, hanem „Izrael által ellenőrzött területként” említette.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »