Az ukrán oligarchák elpártolása lehet Porosenko veszte

Az ukrán oligarchák többsége elvesztette bizalmát Petro Porosenko államfőben, ezért inkább támogatják a március 31-i elnökválasztás bármelyik más jelöltjét, mint őt. Az államfői presztízs rombolásának pedig hatékony eszközei az általuk ellenőrzött tévécsatornák.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál elemzése szerint a befolyásosabb oligarchák közül a regnáló államfő legradikálisabb ellenzői a főként földgázüzletekben érdekelt Dmitro Firtas, Szerhij Ljovocskin, a menesztése után Oroszországba menekült Viktor Janukovics elnök adminisztrációjának egykori vezetője és Ihor Kolomojszkij, a jelenlegi vezetés által államosított Privatbank volt tulajdonosa, akit Porosenko nevezett ki majd váltott le a dnyipropetrovszki kormányzói tisztségről.

Így egyáltalán nem meglepő, hogy a Kolomojszkij tulajdonában lévő 1+1 tévécsatorna a választási kampány kezdete óta Porosenko-ellenes hangvételt vett fel. Az utóbbi időben viszont a Ljovocskin és Firtas tulajdonában lévő Inter televízió is csatlakozott az elnök elleni hadjárathoz. Az elmúlt hetekben az Inter szinte fő televíziós szószékévé vált Andrij Bileckijnek, a radikális nacionalista Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) vezetőjének – ugyanazon szervezet fejének, amely alig egy éve hazaárulással és Moszkva-barátsággal vádolta, valamint blokád alá vonta az Inter tévét és felgyújtotta stúdióit.

A Nackorpusz viszont most az elnököt támadja a február végén kipattant hadiipari korrupciós botrány ügyében, és szervez folyamatosan rendbontásokat Porosenko országjáró kampányrendezvényein. „A Nackorpusz akciói nemcsak Porosenkót idegesítik, hanem demoralizálják az elnök teljes választási stábját, ami igencsak jól jön Ljovocskinnak” – fűzte hozzá a nacionalisták Inter tévében való szereplését magyarázva egy Ljovocskinhoz közeli forrás.

Kijev, 2019. március 17.
Petro Porosenko ukrán elnök kampánybeszédet tart egy kijevi választási rendezvényen 2019. március 17-én. Ukrajnában március 31-én tartanak államfőválasztást.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ezen felül – azt követően, hogy Ljovocskin elutazott Izraelbe felköszönteni Kolomojszkijt 56. születésnapja alkalmából – az Interen kedvező színben kezdték feltüntetni a népszerűségi listát vezető jelöltet, Volodimir Zelenszkij humoristát – biztos, ami biztos. Közben a nyilvánosság előtt Kolomojszkij és Zelenszkij is tagadja, hogy az üzleti szerződéseiken túl szorosabb kapcsolat fűzné őket egymáshoz, pláne, hogy előbbi támogatná utóbbi választási kampányát.

„Igazság szerint Ljovocskinnak is olyan benyomása volt a találkozó után, hogy Kolomojszkij inkább örülne Julija Timosenko választási győzelmének. Ez egy mindenki számára érthető variáció lenne, ugyanis azt, hogy mit fog tenni Zelenszkij, még senki sem tudja. Lehet, hogy még ő maga sem” – fejtegették az Ukrajinszka Pravdának Ljovocskin környezetéhez tartozók.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Meglepő viszont, hogy a szintén befolyásos oligarcha, Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök patronáltja Porosenko szövetségeseként viselkedik a kampányban: az ő tulajdonában lévő NewsOne és 112 Ukrajina televíziók egyáltalán nem támadják az elnököt.

„Ez egy érdekes történet. Miközben a keresztapa (Putyin elnök Medvedcsuk lányának a keresztapja) Porosenko megsemmisítését követeli, addig Vitya (Medvedcsuk) titokban támogatja. Úgy tűnik, a jelenlegi helyzet jobban megfelel neki, mint mondjuk Zelenszkij lehetséges hatalomra kerülése” – ismerte el Medvedcsuk egyik párttársa.

Az elnök két televíziója – az Ötös csatorna és a Prjamij – ugyanúgy működik mint bármely más „oligarchatévé” Ukrajnában, csak azokon éppen az ellenzéki jelöltek ellen folyik lejárató kampány: főként az esélyes riválisok, azaz Timosenko és Zelenszkij kárára.

  • De miért fordultak el az oligarchák Porosenkótól?
Elnöksége alatt Porosenko nem tartotta be az oligarcháknak tett ígéreteit, ezért a gazdag ukránok között alig akad olyan, aki azt akarná, hogy még öt évig ő maradjon az ország első embere.

„Valójában már csak két oligarcha van Ukrajnában, kettő, amelyiknek megmaradt a hozzáférése az állami forrásokhoz, ez pedig ő és Rinat Ahmetov. Rajtuk kívül senki sem keres pénzt az ország javain” – panaszolta el egy meg nem nevezett ukrán üzletember a hírportálnak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »