A franciák kiejthetik a briteket az Európai Unióból

Franciaország ellenezni fogja a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-áig, ha Theresa May brit miniszterelnök azt nem indokolja egy hiteles stratégiával – közölte Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

„Egy olyan helyzet, amelyben Theresa May nem képes az Európai Tanácsnak bemutatni kielégítő garanciákat egy hiteles stratégiáról, a halasztási kérelem elutasításához és a megállapodás nélküli kilépés előnyben részesítéséhez fog vezetni” – fogalmazott szerdán a nemzetgyűlésben a francia diplomácia vezetője.

Jean-Yves Le Drian három feltételt szabott a rövid távú halasztáshoz:

  • a halasztásnak az legyen a célja, hogy a már elért kilépési megállapodás ratifikációját véglegesítse
  • az Egyesült Királyság legyen teljesen egyértelmű abban a kérdésben, hogy a múlt novemberben tető alá hozott kilépési megállapodást nem fogja újratárgyalni
  • nem vesz részt a májusi európai parlamenti választásokon.

A franciák ráadásul nincsenek egyedül a fenti hozzáállással, Mark Rutte holland kormányfő még a második – sikertelen – Brexit-szavazást követően azt hangsúlyozta, hogy Londonban kell megoldást találni a helyzetre, és a Brexit március 29-re kitűzött határidejét csak hiteles és meggyőző érvek alapján lehet meghosszabbítani.

Sebastian Kurz osztrák kancellár – szintén a második Brexit-szavazást követő nyilatkozatában rámutatott, a londoni szavazás révén még tovább nőtt a veszélye a szigetország rendezetlen kiválásának a Brexit tervezett, március 29-i dátumának közeledtével. És ugyan nyitottnak mutatkozott a kiválás néhány héttel történő elhalasztására, véleménye szerint “az Egyesült Királyság részvétele abszurd lenne az európai parlamenti választásokon”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Még egy szavazás kellene

„Nyitottak vagyunk természetesen egy néhány hetes technikai halasztásra azért, hogy a brit intézmények véglegesítsék a szöveg ratifikációját” – jelezte a francia külügyminiszter.

„A kilépési megállapodást támogató szavazatok hiányában viszont a legfőbb forgatókönyv a megállapodás nélküli kilépés” – tette hozzá Jean-Yves Le Drian, arra utalva, hogy egy újabb szavazás várható még március 29. előtt.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »