Folytatódtak a tüntetések Algériában

Ismét százezrek vonultak az utcákra pénteken Algéria fővárosában, Algírban a húsz éve hivatalban lévő Abdel-Azíz Buteflika elnök ellen tiltakozva. Más algériai nagyvárosokban is voltak kormányellenes megmozdulások.

„Tévednek, akik azt hiszik, elfáradtunk. A tiltakozásunk nem ér véget” – hangoztatta a 37 éves, orvosként dolgozó Madzsid Benzida, az Algírban tüntetők egyike, miközben rendőrök zárták el az aktivisták útját a kormányzati negyed irányába. A fővárosban pénteken nem működött a metróhálózat.

„A vezetés döntései összeegyeztethetetlenek az utcákon tüntetők követeléseivel” – jelentette ki Fárisz Badhucse fiatal aktivista. „A teljes vezetésnek le kell mondania. Követeljük azt is, hogy tartsák tiszteletben az emberek akaratát” – tette hozzá.

Szemtanúk beszámolói szerint a külvárosokból és a környező településekből buszokkal érkeztek emberek, hogy Buteflika lemondását követeljék.

Algír, 2019. március 15.
Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök ellen tüntetnek Algírban 2019. március 15-én. Az államfő négy napja jelentette be, hogy elhalasztja az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. Az 1999 óta hivatalban lévő 82 éves politikus az újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására egyúttal bejelentette visszalépését is.
MTI/EPA/Mohamed Messzara

Buteflika vasárnap este visszatért Algériába egy kéthetes svájci gyógykezelésről, azóta sorra hátrálnak ki mögüle egykori támogatói. Az elnök pártjának, a Nemzeti Felszabadítási Frontnak (FLN) egyik vezéralakja, Hocine Keldún csütörtök este az állami televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Buteflika „már a múlté”.

Algéria 1999 óta hivatalban lévő államfője hétfőn jelentette be, hogy bizonytalan időre elhalasztják az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást, s egyben politikai és gazdasági reformokat ígért. A 82 éves politikus az elnökválasztásokon való újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására egyúttal bejelentette visszalépését is. Buteflika szerint a választások időpontjának kijelölése és az új alkotmány megszövegezése majd egy új „nemzeti konferencia” feladata lesz.

Az algériaiak azonban elutasították az elnök felvetését, és a hatalom átadását követelték a politikai vezetők fiatalabb nemzedékének abban a reményben, hogy majd ők leszámolnak az országot sújtó korrupcióval és munkanélküliséggel.

Sok tüntető azt követeli, hogy Buteflika mondjon le április 18-án, ugyanis eredetileg ezen a napon tartották volna az országban az elnökválasztást. A választások elhalasztása azonban azt is jelenti, hogy Buteflika hivatalban maradhat 2019 végéig vagy akár még tovább is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »