Mike Pompeo beállt az amerikai olajlobbi mögé

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter helyi idő szerint kedden arra szólította fel az olajipart, hogy működjön együtt a Trump-kormányzattal az amerikai külpolitikai célok érvényesítése érdekében – különösen Ázsia és Európa térségében. Pompeo szerint ezzel a lépéssel büntetni tudják a világpolitika „rossz szereplőit”.

Az amerikai külügyminiszter a texasi Houstonban megrendezett CERAWeek konferencián szólalt fel – ezen az eseményen évente összegyűlnek az amerikai energiaipar vezetői, energiaipari óriások, valamint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tisztviselői, hogy megvitassák a globális energiafejlesztés kérdéseit.

Pompeo a világ legnagyobb energiaipari vállalatainak vezetőihez, illetve olajipari miniszterekhez címezte beszédét. Az amerikai külügyminiszter kiemelte, hogy az Egyesült Államok nemrégiben felfedezett palaolaj-készletei, illetve a rendelkezésre álló földgáz-készletei erősíthetik az ország külpolitikai pozícióit. Az elmúlt hónapokban ugyanis az Egyesült Államok szigorú szankciókat léptetett életbe a világ két fontos olajtermelő országa, Venezuela és Irán ellen. Pompeo arról beszélt, hogy Washington minden rendelkezésére álló gazdasági eszközt bevethet a venezuelai helyzet kezelése érdekében. 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuela olajiparának lassan befellegzett

Az éhség végzi ki Venezuela olajiparát

Az Egyesült Államok a múlt évben újra szankciókat vezetett be Irán ellen, az intézkedések érintik az iráni olajexportot is. A korlátozások révén az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az Iránból exportált kőolaj mennyisége. Az amerikai szankciók Irán nukleáris és ballisztikusratéka-programját, valamint regionális térnyerését hivatottak megfékezni. Az amerikai külügyminiszter kiemelte:

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az Iránból származó kőolajexportot nullára csökkentsük, amilyen hamar csak a piaci feltételek megengedik”.

Elhangzott az is, hogy az Egyesült Államok nagyobb exportlehetősége esélyt ad az országnak arra, hogy kielégítse más országok energiaigényét – olyan országokét, amik korábban az Egyesült Államok riválisaitól vásároltak. Pompeo arról is beszélt, hogy nem szeretnék, ha európai szövetségeseik az orosz gáztól függjenek az Északi Áramlat 2 nevű projekten keresztül, ahogyan az Egyesült Államok sem akar a venezuelai olajtól függeni.

Az Északi Áramlat-2 Oroszországot és Németországot hivatott összekötni, de megvalósításával kapcsolatban még Európán belül sincs egyetértés, mivel amellett, hogy nagyobb orosz befolyást biztosít az európai gázpiacra, egyben Ukrajna tranzitszerepét is lenullázhatja.

  • Előzmények:

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »