Éleződik az orosz-amerikai ellentét Venezuela miatt

Jogtalanok a Venezuelával együttműködő Jevrofinansz Mosznarbank (Evrofinance Mosnarbank) orosz pénzintézet elleni amerikai szankciók – áll az orosz külügyminisztérium szerdán közzétett közleményében.

„Washington ismét a büntetőintézkedésekhez nyúlt, feketelistára véve azt az orosz bankot is, amely segít a venezuelai kormánynak a rendes együttműködésben a külföldi partnerekkel. Nicolás Maduro venezuelai elnököt törvénytelen vezetőnek nevezve az Egyesült Államokban nemcsak arról feledkeznek meg, hogy ő egy szuverén állam népe által megválasztott vezető, de arról is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatáskörén kívül elfogadott szankciók jogtalanok” – közölték a tárcánál.

Venezuelai emberek a lezárt venezuelai-brazil határ venezuelai oldalán 2019. február 23-án, miután az első segélyszállítmány megérkezett a brazíliai Pacaraima városba. Nicolás Maduro venezuelai elnök elrendelte számos határátkelő lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból Veneuzelába érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.
MTI/EPA/Joédson Alves

Az orosz külügyminisztérium reagált arra is, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fenyegetőzött amiatt, hogy a Rosznyeft orosz kőolajipari óriáscég az ellene hozott amerikai szankciókat megkerülve együttműködik Venezuelával. A tárca szerint az ilyen fenyegetések értelmetlenek, mert az együttműködés 2014 óta sikeres a szankciók ellenére.

„A korábbi amerikai partnerek viszont – akiket Washington az együttműködés felmondására kényszerített -, súlyos veszteségeket szenvedtek” – tették hozzá.

A tárca felszólította Washingtont, hogy a külföldi cégekkel és bankokkal szembeni tilalom helyett térjen végre vissza az ENSZ égisze alatt folyó közös munkához, a venezuelai helyzet rendezésére a nemzetközi jog alapján történő együttműködésre törekedjen.

Az amerikai pénzügyminisztérium Steve Mnuchin tárcavezető aláírásával tette közzé kedden, hogy Washington büntető intézkedésekkel sújtja a Jevrofinansz Mosznarbankot. A részben orosz, részben pedig venezuelai tulajdonú pénzintézet a PDVSA nevű venezuelai állami olajvállalattal tart fenn üzleti kapcsolatokat.

A venezuelai kormánynak 2011 óta 49 százalékos részesedése van a Jevrofinansz Mosznarbankban, amelynek még két orosz állami pénzintézet – a VTB és a Gazprombank -, továbbá két kisebb cég a részvényese. Mind a korábban Vnyestorgbankként ismert VTB bankcsoportot, mind a Gazprombankot az amerikai kormány és az Európai Unió szankciókkal sújtotta, miután 2014-ben Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet.

Tavaly októberben Nicolás Maduro venezuelai elnök a Jevrofinansz Mosznarbanknak utalt át jelentős összegeket, hogy – az amerikai szankciókat megkerülve – onnan tudjon fizetni az ország üzleti partnereinek. Caracasi tisztségviselők akkor sürgették a helyi bankokat és vállalatokat, hogy nemzetközi tranzakcióikat a Jevrofinanszon át bonyolítsák, mivel a nagy amerikai és európai bankok megszakították venezuelai kapcsolataikat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »