Kitiltották Európa légteréből a Boeing MAX gépeket

Az unió légiközlekedési szerve kedden az MTI-nek megküldött közleményében azt írta, este 8 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légterében a Boeing MAX típusokat, emellett a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén a típussal.

Kedden számos európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország és Lengyelország is megtiltotta a légitársaságoknak, hogy a Boeing 737 MAX típusokkal teljesítsenek járatokat, így sem érkező, sem induló, sem átrepülő forgalom nem bonyolítható a típussal.

Az Ethiopian Airlines légitársaság egyik Boeing 737-es gépe az addisz-abebai Bole Nemzetközi Repülőtéren 2019. március 10-én. A társaság ezzel azonos típusú, az etióp fővárosból, Addisz-Abebából Nairobiba közlekedő Boeing 737-es gépe 157 emberrel a fedélzetén Addisz-Abebától mintegy 60 kilométerre lezuhant.
MTI/EPA/STR

Európán kívül sincs bizalom a típussal szemben, Ausztrália és Dél-Korea is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyeknek hatóságai nem engedik repülni a Boeing 737 MAX 8 típusú utasszállító gépeket, mivel az etióp légitársaság vasárnapi járatának katasztrófája nyomán újra kérdések merültek fel a típus biztonságát illetően.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Egyre több ország tartja a földön a Boeing MAX 8-as gépeket

A Boeing részvényei további eséssel reagáltak a friss hírekre, a pénteken még 420 dolláron forgó részvények tegnap nyitásban nagyot estek, de a nap végére ismét megközelítették a 400 dolláros szintet, jelenleg azonban már csak valamivel 372 dollár felett áll a papírok árfolyama.

A Boeing az európai országok kitiltása után közleményében azt írta, tiszteletben tartják a döntést, de mivel az amerikai hatóságok továbbra is biztonságosnak ítélik a típust, ezért nem kényszeríti földre a MAX-okat. Jelezték, hogy a repülésirányító szoftverhez heteken belül frissítést adnak ki.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »