Elfogytak a civilek, folytatódik az IÁ utolsó szíriai zárványa elleni ostrom

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség vasárnap bejelentette: folytatja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet utolsó szíriai zárványa, Baghúz elleni ostromát, miután az elmúlt napban nem érkezett újabb civil a területről.

Az Egyesült Államok támogatását élvező kurd vezetésű milíciaszövetség bő egy hete indította meg offenzíváját, amelyet rendszeresen le kellett állítani a polgári személyek evakuálása miatt.

Musztafa Bali, az SDF médiairodájának vezetője közölte: szombat óta egyetlen civil sem jött ki a dzsihadisták enklávéjából, a milíciaszövetség nem észleli további civilek jelenlétét a térségben, a frontvonalbeli csapatok ezért parancsot kaptak a támadásra.

Az utóbbi hetekben ezrek hagyták el a délkelet-szíriai Baghúzt. Sokan közülük az Iszlám Állam harcosainak feleségei és gyerekei voltak. Bali közlése szerint az elmúlt hónapban a dzsihadisták több mint 4000 harcosa adta meg magát, és civilek tízezreit evakuálták.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az iraki határ közelében fekvő Baghúz maroknyi faluból, tanyából és termőföldekből áll, és ez az utolsó lakott enklávé, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Baghúz felszabadítása mérföldkő lenne a szélsőségesek elleni harcban, ám a terrorszervezet akkor is fenyegetést jelent majd, ha a „kalifátusa” elveszti minden területét, mert továbbra is lehetnek alvó sejtjei, merényleteket követhet el, és maradhatnak még fegyveresek a gyéren lakott sivatagos vidéken rejtőzködve.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »