Észak-Korea újra felveszi a kesztyűt, az USA szankciókkal fenyegetőzik

Észak-Korea helyreállított egy olyan kilövőállást, melynek korábban a lebontását ígérte meg Donald Trump amerikai elnöknek – jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség és a 38 North nevű, koreai ügyekkel foglalkozó szakportál.

A Yonhap dél-koreai parlamenti képviselőkre hivatkozott, akiket kedden tájékoztatott a dél-koreai hírszerzés a legújabb észak-koreai fejleményekről. Elmondásuk szerint Észak-Korea új tetőt és bejáratot épített a Tongcsang-ri nevű rakétakilövő-állomáson.

Donald Trump a tavaly Szingapúrban tartott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó után nyilatkozott arról, hogy Phenjan ígéretet tett egy rakétakísérleti létesítmény lebontására, és később amerikai források a Reutersnek azt mondták, hogy a tongcsang-ri telepről van szó. Műholdfelvételek akkor arról árulkodtak, hogy a bontási munkák meg is kezdődtek a telepen, és elég gyorsan is haladtak vele, később azonban leállították őket. 2018 augusztusa óta mind az indítóállás, mind a motortesztállvány ugyanabban a állapotban volt, egészen mostanáig.

Jenny Town, a 38 North főszerkesztője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a birtokukba került műholdfelvételek azt mutatják, hogy február 16. és március 2. között helyreállítási munkákat végeztek a telepen. Az indítóálláson a sínre szerelt transzferépületet újra összeszerelték. Emellett az épület környékén két támasztódaru látható, a falakat újra felhúzták, illetve új tetőt is építettek. Úgy tűnik, hogy a falak egy szegmenssel magasabbak, mint az előző transzferépület esetében. Az elmúlt néhány hónapban az indítóállásra pakolt anyagok eltűntek.

A motortesztállvány esetében úgy tűnik, hogy a motor támasztószerkezetét újra összeszerelték, és építőanyagok láthatók szerte az állvány körül, továbbá az üzemanyag- és oxidálóépületekre is új tetők kerültek.

Phenjan egy rakétakísérleti telepet is helyreállít

Észak-Korea a jelek szerint részben helyreállítja Szohe rakétakísérleti telepét, amelyet tavaly bontott le – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség kedden a dél-koreai hírszerzésre hivatkozva, amely azt tudatta, hogy a kínai határ közelében található telep kapuját és tetőzetét helyreállították. Hozzátette: az Egyesült Államok erre vonatkozó információi megegyeznek dél-koreai ügynökségével.

A dokumentum megjegyezte azt is, hogy az észak-koreai jongbjoni atomlétesítmény 5 megawattos kísérleti könnyűvizes reaktora tavaly óta nem lépett működésbe.

A kínai határ közelében, az ország északkeleti részén fekvő hegyek mélyén épült, tavaly lerombolt punggje-ri nukleáris kísérleti telep földalatti alagútjai továbbra is le vannak zárva – tették hozzá a jelentésben. Észak-Korea a Punggje-riben található létesítményben hajtotta végre hat kísérleti atomrobbantását, az alagutakat a kísérletekhez használták.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn jelentette be, hogy Észak-Korea nem hagyott fel az urándúsítással, és folytatta az építkezést a jongboni kísérleti könnyűvizes reaktornál. A megfelelően dúsított uránból robbanótöltetek készülhetnek atomfegyverekhez, s a könnyűvizes reaktorokat is használhatják katonai célra, ha a használt fűtőanyagból kivonják a plutóniumot. A szóban forgó reaktor fűtőanyagából egy év alatt 5-7 kilogramm plutóniumot lehet kivonni, egy atomtöltethez nagyjából 6 kilogramm kell.

Az ügynökség vezetője, Amano Jukija szerint december eleje óta nem működik a reaktor, amelyből a legtöbb plutóniumot újrahasznosították. Független szakértők szerint ennek műszaki oka lehet. NAÜ-szakértők szerint azonban nincs jele annak, hogy az utóbbi időszakban újrahasznosították volna a plutóniumot a jongbjoni létesítményben.

Észak-Korea nem állt le az urándúsítással

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten Hanoiban találkozott Kim Dzsong Un phenjani vezetővel, hogy tárgyaljanak Észak-Korea nukleáris programjáról. Találkozójuk a tervezettnél előbb, megegyezés nélkül ért véget, de Trump szerint Kim megígérte, hogy továbbra sem hajt végre kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket.

Hanoi, 2019. február 27.
Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a hanoi Metropole szállodában 2019. február 27-én, kétnapos csúcstalálkozójuk első napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban.
EPA/HOST BROADCAST

Az USA szankciókat helyezett kilátásba

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szankciókra figyelmeztette Észak-Koreát a Fox televíziónak kedd este adott interjújában.

Bolton azt fejtegette, hogy a nemrégiben Hanoiban tartott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó után Washington most azt figyeli, vajon Phenjan elkötelezte-e magát atomfegyverprogramja és az ezzel kapcsolatos tevékenységek feladása iránt.

Amennyiben Észak-Korea nem hajlandó erre, az ellene hozott gazdasági szankciók érvényben maradnak, sőt, „e büntetőintézkedéseket kibővítjük” – fogalmazott az amerikai diplomata. Hozzátette, hogy ezt illetően Donald Trump elnök rendkívül egyértelműen fogalmazott Hanoiban.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/Yonhap/38 North

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »