Az EU hét szíriai miniszterre rótt ki szankciókat

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn felvette a szíriai kormány hét miniszterét a damaszkuszi rezsimmel és annak támogatóival szemben hozott korlátozó intézkedések hatálya alá vont személyek és szervezetek jegyzékébe. A testület tájékoztatása szerint az újabb szankciók alapjául a szíriai kormány összetételében nemrég végbement változások szolgáltak.

Az unió hétfői határozataival 277-re emelkedett azon személyek száma, akikkel szemben azért vezettek be utazási tilalmat, és akiknek azért fagyasztották be vagyoni eszközeiket, mert felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen személyekkel.

Ezenfelül az EU a szíriai helyzetre tekintettel 72 szervezettel szemben rendelte el a vagyoni eszközök befagyasztását. A Szíriát sújtó jelenlegi uniós szankciók értelmében általánosabb szinten emellett többek között:

  • olajembargó van érvényben,
  • kereskedelmi és beruházási korlátozások állnak fenn,
  • az EU-n belül befagyasztották a szíriai központi bank eszközeit,
  • továbbá kiviteli korlátozás vonatkozik azokra a fegyverekre és felszerelésekre, amelyek potenciálisan belső elnyomás céljára alkalmazhatók, illetve azokra a berendezésekre és technológiákra, amelyek az internet vagy a telefonbeszélgetések ellenőrzésére és lehallgatására szolgálnak.

A szíriai helyzetre való tekintettel hozott szankciók 2011. december 1. óta vannak érvényben, és évente vizsgálják őket felül. A következő felülvizsgálatra június 1-jén kerül sor. Ahogy azt az unió 2018. áprilisi következtetéseiben hangsúlyozta: amíg folytatódik az elnyomás Szíriában, az EU folyamatosan további korlátozó intézkedéseket fog mérlegelni az országgal szemben.

Mint aláhúzták, az EU továbbra is elkötelezetten törekszik a szíriai konfliktus tartós és hiteles politikai megoldásának elősegítésére, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával és a 2012-es genfi nyilatkozattal.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »