Észak-Korea szerint túl sokat követelt az USA

Észak-Korea ésszerű javaslatot tett a nukleáris leszereléssel összefüggésben az Egyesült Államoknak, de Washington többet követelt – közölte Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter csütörtökön Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján.

Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az országával szembeni büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.  A vietnami fővárosban tartott csúcstalálkozón nem tudtak megállapodni a leszerelésről és az Észak-Korea elleni szankciókról.

Az észak-koreai külügyminiszter szerint országa felvetette, hogy kész teljes körűen és tartós jelleggel felszámolni a – plutónium- és urántermelő – jongbjoni atomlétesítményt amerikai szakértők jelenlétében és együttműködésével a szankciók részleges feloldásáért cserébe. 

Ri elmondta, nem minden büntetőintézkedés feloldását követelték, hanem csak azokét, amelyek ártanak a polgári lakosságnak. A külügyminiszter ezzel kapcsolatban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankciókat elrendelő öt határozatát említette, amelyeket 2016-ban és 2017-ben fogadtak el. Phenjan emellett felajánlotta azt is, hogy írásba adja: tartósan felfüggeszti nukleáris- és nagy hatótávolságú ballisztikusrakéta-kísérleteit az amerikai aggályok enyhítésére.

Washington azonban egy intézkedéssel többet követelt a jongbjoni leszerelésnél – emelte ki az észak-koreai külügyminiszter, aki azonban nem árulta el, hogy milyen további intézkedésről van szó.

Az amerikai elnök csütörtökön hanoi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem jutott megállapodásra az észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. A kétnapos csúcstalálkozó a tervezettnél több órával korábban ért véget.

Trump azt mondta, hogy Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította. Hozzátette: az észak-koreai vezető biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Kim késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést, márpedig Phenjan ezt gondolta – fejtette ki Trump.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki Vietnamból a Fülöp-szigetekre utazott, a repülőgép fedélzetén tartózkodó újságíróknak azt mondta: lehetséges, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetői fognak még találkozót tartani, de egyelőre nincs terv erről.

„Nem tűztünk ki dátumot. Az az érzésem, hogy ez egy ideig így lesz. Át kell kicsit gondolnunk a dolgokat” – közölte Mike Pompeo.

Dél-Korea csalódott a második észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó eredménytelensége miatt, bár a két ország azért megállapodás nélkül is tett előrelépést a korábbiakhoz képest – közölte csütörtökön a dél-koreai elnöki hivatal szóvivője. A csúcs Szöul szerint lehetőséget teremtett arra, hogy a két vezető jobban megértse egymást, növelve annak lehetőségét, hogy a jövőben bekövetkezzen az áttörés.

Az Észak-Korea legfőbb szövetségesének számító Kína a párbeszéd folytatására biztatta Washington és Phenjant, valamint arra, hogy vegyék figyelembe egymás aggályait.

Japán támogatásáról biztosította az amerikai elnököt álláspontját illetően. „Trump az atomfegyver-mentesítés megvalósítása melletti elhatározott szándéka miatt nem tett könnyelműen engedményeket. Támogatjuk Trump úr álláspontját” – jelentette ki Abe Sindzó japán kormányfő újságíróknak, miután telefonon egyeztetett az amerikai vezetővel.

A csúcstalálkozóval kapcsolatosan megszólalt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is, aki úgy vélekedett: a feleknek az egymással szembeni túlzott elvárásai jelenthetik a gondok forrását, még nem működik az apró lépések gyakorlata. Jelezte: a Kreml elemezni fogja az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót. Szerinte a Washington és Phenjan közötti tárgyalási folyamatnak nincs vége, ezt pozitív fejleménynek értékelte.

Forrás: MTI

Friss hírek