Megkezdődött a függetlenségpárti katalán vezetők elleni per

Rendkívüli érdeklődés és kiemelt biztonsági intézkedések közepette vette kezdetét a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per a madridi legfelsőbb bíróságon kedden.

A tizenkét vádlott a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt áll bíróság elé. Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk különböző bűncselekményekben, például az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt. A nyilvános tárgyaláson részt vesz Quim Torra katalán elnök is, a vádlottak két-két családtagja mellett.

Az első két napon a tervek szerint a perrel kapcsolatos vitatott kérdéseket tisztázzák majd, mint például azt, hogy a vádlottak katalánul, folyamatos tolmácsolás mellett tehessenek vallomást.

Az első tárgyalási napot óriási érdeklődés övezi, bár a legfelsőbb bíróság épületének közvetlen közelében leginkább újságírók tartózkodnak már kora reggel óta. A sajtó is csak több tíz méterre a bejárattól, kordonok mögött várhatta például azt, hogy a vádlottak megérkezzenek – közülük kilencen rabszállító autóval Madridhoz közeli börtönökből, ahol előzetes letartóztatásban vannak.

A rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a belváros szívében található bírósági épület közelében, korlátozta a forgalmat a környéken, és nem engedélyez semmilyen tüntetést. Így a demonstrálók az egyik, a bírósághoz közeli utcában gyűltek össze a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű függetlenségpárti politikai civil szervezet felhívására, tömegesen. A katalán függetlenségi politikusok támogatói a bírósági eljárás miatt tiltakoznak, amelyet „színjátéknak” és „politikai pernek” tartanak.

Katalóniában is utcai megmozdulások egész sora várható kedden. Már kora reggel tüntetők csoportjai akadályozták a forgalmat több közúton, az egyik autópályán pedig autógumikat gyújtott fel a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szeparatista csoport. Emellett békésebb akciókat is meghirdettek a civil szervezetek és függetlenségi pártok; például voltak, akik délben a munkahelyükön tízperces sztrájkkal tiltakoztak Katalóniában.

A spanyol sajtót és közösségi médiát bejárta egy hajnalban Madridban készült felvétel, amelyen az látható, hogy ismeretlenek kivetítették a legfelsőbb bíróság épületére a 16 hónappal ezelőtti erőszakos rendőri akciók felvételeit „spanyol demokrácia” felirattal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »