Bár már nyereséges, de nem lélegezhet fel a Monte dei Paschi

A 2017. évi milliárdos veszteség után tavaly ugyan nyereséget ért el a Monte dei Paschi di Siena (MPS), de a világ legrégebben működő kereskedelmi bankja ennek ellenére borúlátó.

Az MPS tavaly 279 millió euró profitot ért el az előző évi 3,5 milliárd euró veszteség után. Ez volt az első nyereséges éve 2015 óta, hála a költségek drasztikus leszorításának és a rossz hitelállomány csökkentésének.

Az MPS-t 2017-ben majdnem csődbe kergették a nem teljesítő hitelek, és az államnak 8 milliárd eurós mentőcsomaggal kellett megvédenie a bankot az összeomlástól. A nem teljesítő hitelek állományát tavaly sikerült 29 milliárd euróval csökkenteni, és a kétes kinnlevőségek állománya a teljes hitelállomány 16,4 százalékára esett az előző év végi 35,8 százalékról.

Ennek ellenére az MPS nem optimista a jövőt illetően, mert Olaszország gazdasági kilátásai romlottak, és az államháztartásról Brüsszellel folytatott vita miatt a legtöbb olasz bank nehezen jut pénzhez a nemzetközi piacon. Az MPS kénytelen jegelni egy 700 millió eurós tranzakciót, amelynek révén a bank friss tőkéhez remél jutni a nemzetközi kötvénypiacon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek