A szerb ellenzék mostantól nem vesz részt a parlamenti üléseken

A szerb parlament üléseinek bojkottját jelentette be hétfőn a Szövetség Szerbiáért elnevezésű ellenzéki tömörülés.

A szerbiai képviselőház hétfőn kezdődött ülésén már nem is vettek részt az ellenzéki képviselők, és közleményük szerint mindaddig bojkottálják az üléseket, amíg az Egy az ötmillióból jelmondatú tüntetéseken elhangzott követelések nem teljesülnek.

A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló, a 250 fős parlamentben körülbelül ötven képviselővel rendelkező Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Aleksandar Vucic államfő már autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és a kormányzatéval ellentétes minden gondolatot elnyomna.

A hétfői közlemény szerint az ellenzéki pártok nem akarnak részt venni a „látszatdemokrácia” fenntartásában, és ezzel legitimálni azt „a totalitárius rendszert, amely elnyomja az ellenzéket, és az állam ellenségeinek tekinti a politikai ellenfeleket”.

A tiltakozások már tíz hete tartanak Belgrádban, a tüntetők szombat esténként vonulnak az utcára Aleksandar Vucic elnök lemondását követelve. A tiltakozóknak más követeléseik is voltak, de ahogy egyre több ellenzéki párt csatlakozott a demonstrációkhoz, ahelyett hogy növekedett volna, inkább csökkent a követelések száma. Ennek oka az, hogy az ellenzék nagyon megosztott, és csak abban ért egyet, hogy Aleksandar Vucicnak távoznia kell a szerb politikából. Az utóbbi néhány hétben a szerb főváros mellett további mintegy húsz településen is rendeztek Vucic-ellenes tüntetést.

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic által vezetett Szerb Haladó Párthoz köthetőek.

A tüntetések jelmondata az „Egy az ötmillióból” lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek