Megunta az alacsony olajárat az OPEC

Az OPEC legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést szeretne elérni bécsi közgyűlésén, de meg szeretné nyerni a szervezeten kívüli Oroszországot is a termeléskorlátozás ügyének a Reuters hírügynökséget tájékoztató négy különböző forrás szerint. 

Az OPEC csütörtökön tárgyal Bécsben a termeléscsökkentésről az olajár esésének megakadályozása érdekében, majd pénteken egyeztet a korlátozásban való részvételről a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőkkel, elsősorban Oroszországgal. Az OPEC de-facto vezetője, Szaúd-Arábia már az év eleje óta szorgalmazza az olajtermelés csökkentését, az Egyesült Államok nyomása ellenére is, hogy az alacsony olajárral támogassa a világgazdasági aktivitás fellendítését.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató források szerint, amelyek közül három OPEC-tagországot, egy pedig egy szervezeten kívüli nagy olajtermelő országot képvisel, Oroszország bár ellenzi a termelés csökkentését, de értesülések szerint hajlandó lenne napi 140 ezer hordóval részt venni a termeléscsökkentésben – az OPEC ugyanakkor 250-300 ezres csökkentést várna el.

„A szaúdiak a csökkentést szorgalmazzák, de ha az oroszok erre határozott nemet mondanak, akkor nem lesz csökkentés” – fogalmazott az egyik hírforrás.

Az Egyesült Arab Emírségek energiaipari minisztere Suhail bin Mohammed al-Mazroui kedden újságírókkal közölte: „a globális kínálati helyzetet ki kell igazítani és ebben minden termelőnek részt kell vennie. Azt kell megbeszélnünk, hogy ez a kiigazítás mennyiről mennyire történjen.”

Egyes források szerint az OPEC minden tagjára kivétel nélkül érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Amennyiben azonban Oroszország nem vesz részt a tőle elvárt mértékben a csökkentésben, a következő, februári közgyűlésére halasztja el a döntést, mivel „addigra már mindenki csökkenteni akar majd, azok is, akik most még nem”.

Az olajár a termeléscsökkentés reményében emelkedett kedden, a kora délutáni órákban a Brent 2,04 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 62,95 dolláron hordónként, a WTI pedig 1,87 százalékkal forgott magasabban, 53,93 dolláron.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »