Az iráni elnök megint odaszúrt az USA-nak

Az Egyesült Államoknak tisztában kell lennie azzal, hogy senki se fog olajat szállítani a Perzsa-öbölben, ha Irán nem exportálhat nyersanyagot – jelentette ki kedden Haszan Róháni iráni elnök az észak-iráni Sáhrud városában tett látogatásakor. Nyilatkozatát élőben sugározták a tévében.

„Amerikának tudnia kell, hogy folytatni fogjuk az olajunk eladását, nem képesek leállítani az olajexportunkat. Ha majd egyszer meg akarják akadályozni az iráni olaj kivitelét, akkor semmilyen olajat nem fognak exportálni a Perzsa-öbölből” – figyelmeztetett az iráni elnök. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem fogja tudni megszakítani Irán gazdasági kapcsolatait a térséggel és a világgal.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett a korábban életbe léptetett büntetőintézkedések fokozatos feloldásába. Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Teherán betartja a megállapodást.

Washingtoni kormánytisztviselők szerint az USA teljesen vissza akarja szorítani az iráni olajexportot, hogy rákényszerítse az iszlám köztársaságot arra, hogy hagyjon fel a rakétaprogramjával és a regionális befolyása növelésével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »