Hónapok óta zajlik a tőkekivonás az olasz állampapírokból

Külföldi befektetők 68 milliárd eurót vontak ki olasz állampapírokból a jelenlegi koalíciós kormány májusi megalakulása óta. A Financial Times című lap az olasz központi bank adataira hivatkozva azt közölte, hogy októberben 1,5 milliárd euró, augusztusban jóval nagyobb összegű, 17,4 milliárd euró tőkekivonásra került sor. 

A befektetőket aggasztja a Róma és Brüsszel közötti, a jövő évi olasz költségvetéssel kapcsolatos feszültség, és általában az olasz belpolitikai bizonytalanság.

Az Európai Bizottság szerdán a többi euróövezeti ország büdzsétervével együtt értékeli a jövő évi olasz költségvetési tervezetet. Az EB október 23-án az aggályosnak tartott költségvetési tervezete módosítására szólította fel az olasz kormányt, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Még mindig nagy kérdőjel az olasz költségvetési tervezet

Zajlik a szócsata az olasz kormány és az EU között

Az olaszok azonban nem változtattak érdemben a célszámokon, kitartanak az új kormány által összeállított, a korábbinál lényegesen lazább költségvetés mellett, így az Európai Bizottság hamarosan túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Olaszország ellen. Amennyiben ezt jóváhagyják a tagállamok pénzügyminiszterei, akkor pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak. A büntetés összege elméletileg a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát is elérhetné, ami nagyjából 3,4 milliárd eurónak fel meg.

Az alapvető probléma az, hogy az új populista olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb hiánycélokat tűzött ki a következő három évre, ráadásul véget akar vetni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatoknak. Olaszország államadóssága 2,3 ezer milliárd euró, a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, s több mint a duplája a hatvan százalékos uniós elvárásnak.

Olaszországnak jövőre mintegy 260 milliárd euró értékben kell kötvényeket kibocsátania, ebből 200 milliárd euró a meglévő kötvények újrafinanszírozását célozza.

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »