Nem úgy tűnik, hogy tényleg bontanák az észak-koreai rakétaközpontot

Augusztus óta nem tapasztalható további bontási tevékenység Észak-Korea rakétafejlesztő központjában – jelentette csütörtökön a 38 North című, Észak-Koreával foglalkozó amerikai szakportál.

Phenjan a nukleáris leszerelés jegyében azt ígérte, hogy lebontja a Dongcsang-riben található létesítmény rakétahajtómű-kísérleti részét és kilövőállását. A 38 North szerint az október végén készült friss műholdfelvételek arról tanúskodnak, hogy augusztus óta nem történt további bontás a központban. A lap szerint egy raktár tetején új berendezést is elhelyeztek, vélhetően egy szellőztetőt.

Észak-Korea és az Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nyári csúcstalálkozója óta rendszeresen egyeztet, miután Phenjan – határidő nélkül – elkötelezte magát az Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter e heti megbeszéléseit viszont váratlanul lemondták.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet ezzel párhuzamosan New Yorkban arról beszélt, hogy a megbeszéléseket azért halasztották el, mert Észak-Korea nem készült fel rájuk. A diplomata szerint Washington és Phenjan viszonya jelenleg szívélyesnek mondható. Haley az ENSZ BT ülése után arról is beszélt, hogy Oroszország az Észak-Koreát sújtó szankciók lazítását akarja elérni, de Washington ezt nem fogja megengedni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »