Ma is kapott egy figyelmeztetést az olasz kormány az EU-tól

Emelkedtek az olasz államkötvényhozamok csütörtökön, miután az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésében rontotta Olaszország GDP-növekedésére tett becslését, az olasz kormánypártok között pedig folytatódott a marakodás. 

A tízéves olasz államkötvények hozama 3 bázisponttal, 3,37 százalékra emelkedett. A tízéves olasz és német államkötvények hozama közötti különbség, amelyet számos befektető az euróövezetbe vetett bizalom indikátorának tekint, két bázisponttal 291 bázispontra nőtt – az euróövezeti adósságválság csúcsán, 2011-ben 560 bázispont volt a különbség.

A kormánykoalíciós pártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közötti viták ugyancsak nyomás alatt tarthatják a kötvényhozamokat, jóllehet csütörtökön meg tudtak egyezni a korrupciót célzó igazságügyi reform ügyében. Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetője pár órával korábban még azt mondta, hogy összeomolhat a kormány, ha nem tudnak dűlőre jutni.

Az Európai Bizottság előrejelzése még tovább rontotta a hangulatot, mivel a brüsszeli elemzők arra számítanak, hogy Olaszország hazai összterméke (GDP) kisebb, költségvetési hiánya pedig nagyobb lesz annál, mint amit az olasz kormány tervez.

A bizottság számításai szerint az olasz költségvetés GDP-arányos hiánya jövőre 2,9 százalékra, 2020-ban pedig 3,1 százalékra emelkedhet, az olasz kormány viszont 2019-re 2,4 százalékot, a következő évre pedig 2,1 százalékot vár.

Az olasz kormány a jövő évi költségvetési tervét 1,5 százalékos gazdasági növekedésre építette, a brüsszeli elemzők azonban csak 1,2 százalékra számítanak. A 2020-as évre Róma 1,6 százalékos GDP-növekedést vár, Brüsszel viszont csak 1,3 százalékot.

Az olasz kormánynak még pár napja maradt költségvetésének áttervezésére, ellenkező esetben az EU szankciós lépéseket jelenthet be. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke kedden kijelentette, hogy amennyiben Olaszország november 13-ig nem változtat tervezett költségvetésén, az EU meg fogja fontolni, hogy Olaszországot pénzbüntetéssel vagy az uniós források felfüggesztésével sújtsa.

Zajlik a szócsata az olasz kormány és az EU között

Az uniós pénzügyminiszterek is az olasz büdzsétervezet módosítását kérik

Pierre Moscovici gazdasági biztos újságíróknak nyilatkozva azzal magyarázta a brüsszeli és a római előrejelzés közötti különbséget, hogy az uniós elemzők számításaikban figyelembe vették Olaszország hitelköltségeinek növekedését.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyancsak csütörtökön közzétett európai regionális növekedési prognózisában arra figyelmeztette Olaszországot, hogy csökkentenie kell a költségvetési hiányt és az államadósságot, amíg a gazdaság – ha lassuló ütemben is – potenciális szintje felett teljesít. Az IMF szakértői borúlátóbbak brüsszeli kollégáiknál, így a jövő évre csak 1,0 százalékos, 2020-ra pedig 0,9 százalékos GDP-növekedést jósoltak Olaszországnak.

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »