Maradnak az uniós szankciók Venezuela ellen

Egy évvel meghosszabbították a súlyos emberi jogi helyzet miatt Venezuela ellen elrendelt európai uniós szankciókat – jelentette be kedden a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata.

Az uniós büntetőintézkedések hatályát 2019. november 14-ig tolták ki, ugyanis – mint a tanácsi közleményben írták – továbbra is folyamatosan romlik a helyzet a dél-amerikai országban.

A tavaly novemberben elrendelt korlátozások fegyverembargót is magukban foglalnak, illetve vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendeltek el 18 venezuelai természetes és jogi személy ellen. Az érintettek az EU szerint felelőssé tehetők a jogállamiság és a demokrácia aláásásáért, az emberi jogi elvek súlyos megsértéséért. Mint kiemelték, a célzott szankciók nem a lakosság ellen irányulnak, ráadásul rugalmasak, a helyzet javulása esetén visszavonhatóak.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, azonban szinte semmi mást nem exportáló állam gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Májusban, bár alacsony részvétel mellett, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki az államfőválasztásból. Az EU szerint nem volt sem szabad, sem tisztességes a választás, melyet hónapokon át tartó és több mint száz emberéletet követelő tömegtüntetések előztek meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »