A SWIFT lekapcsolta a feketelistás iráni bankokat

Lekapcsolta az iráni bankok egy részét a nemzetközi bankközi fizetéseket bonyolító távközlési hálózatról a rendszer belga üzemeltetője, a SWIFT annak nyomán, hogy az Egyesült Államok hétfőn hatályba léptette a megújított szankciókat Irán ellen.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter már pénteken felszólította a SWIFT-et, hogy zárja ki szolgáltatásaiból a feketelistára került iráni pénzintézeteket, kivéve a humanitárius tranzakciókat. A brüsszeli székhelyű SWIFT hétfőn kiadott közleményében jelezte, hogy „a globális pénzügyi rendszer integritásának és rugalmasságának támogatását célzó küldetésének jegyében, mint globális és semleges szolgáltató, felfüggeszti bizonyos iráni bankok hozzáférését a nemzetközi bankközi fizetéseket lebonyolító távközlési hálózathoz”.

A SWIFT az általa sajnálatosnak nevezett intézkedést azzal indokolta, hogy szükség van rá „a globális pénzügyi rendszer egészének stabilitása és integritása érdekében”. 

Az 1973-ban létrehozott SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) több mint 200 országban és területen működik, szolgáltatásait 11 ezernél is több pénzügyi intézmény használja.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, mert az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett az Irán elleni büntetőintézkedések fokozatos feloldásába.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a beruházások elakadtak, félbeszakadtak, így az ország napjainkban annak a hitelválságnak a sajátos verziójától szenved, ami egy évtizede ledöntötte a lábukról a nyugati bankokat.

Nem az atomalku, hanem a közelgő bankválság Irán legnagyobb gondja

Washington a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött, és ezek jelentős része hétfőn lépett hatályba. A büntetőintézkedések több mint 50 iráni bankot és leányvállalatait, a hajózási és hajóépítési iparban több mint 200 személyt és hajót érintenek, továbbá célba veszik az Iran Air légitársaságot és több mint 65 gépét.

Forrás: MTI/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »