Pakisztán kínai hitelekből fizeti vissza a kínai hiteleket

A pakisztáni pénzügyi válságról és a két ország töretlen jó kapcsolatáról beszélt a hivatalba lépése óta először Kínába látogató Imran Hán pakisztáni miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel pénteken Pekingben. 

Pakisztán egyre súlyosbodó pénzügyi válsággal küzd, emiatt pedig kérdésessé vált, hogy vissza tudja-e fizetni Pekingnek az Egy övezet, egy út kínai infrastruktúrafejlesztési terv keretében kapott nagy összegű hiteleket.

Az augusztus óta hivatalban lévő Hán a kínai elnökkel folytatott beszélgetés során úgy fogalmazott: a pakisztáni kormány nehéz gazdasági helyzetet örökölt. Kifejtette: országa mélyponton van, ráadásul egyszerre küzd a költségvetés és a folyó fizetési mérleg jelentős mértékű hiányával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Fegyverek árnyékában zajlott a pakisztáni választás, bukik a kormánypárt

Trump ingoványos talajon lavírozik India és Pakisztán között

Hszi elnök hangsúlyozta: Pakisztán mindig is „diplomáciai prioritás” volt Kína számára, és országa változatlan támogatásáról biztosította Hánt.

Az elmúlt években Kína 60 milliárd dollárt meghaladó összeget biztosított Pakisztánnak kölcsönök és beruházások formájában különféle infrastruktúrafejlesztési projektek – egyebek mellett utak, kikötők, erőművek és ipari parkok fejlesztésének – kivitelezésére.

A múlt hónapban Szaúd-Arábia ugyan már 6 milliárd dollár segélyhitelt bocsátott Pakisztán rendelkezésére, a helyzet rendezéséhez azonban ez még nem bizonyult elegendőnek. Az adósságválság kezelésére Pakisztán 8 milliárd dolláros sürgősségi segélyhitelért folyamodott a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF).

Hogy a kérést elbírálják, az IMF szakértőket tervez küldeni Pakisztánba a helyzet felmérésére. Az IMF-re nagy befolyást gyakorló Egyesült Államok azonban kijelentette: nem fogja finanszírozni azt, hogy Pakisztán kínai kölcsönöket fizessen vissza.

Bár Hszi elnök és Hán miniszterelnök nem ejtettek szót semmiféle gazdasági segítségnyújtásról, Vang Ji kínai külügyminiszter Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel folytatott megbeszélésekor elmondta: Kína nem fogja cserben hagyni Pakisztánt. Vang úgy fogalmazott: a kínai fél a lehető legnagyobb támogatást és segítséget fogja nyújtani Pakisztánnak a jövőben is a gazdasági és társadalmi fejlődés, valamint a nemzeti építkezés elősegítése érdekében.

A hivatalos program szerint Hán szombaton találkozik Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, megbeszélésüket követően pedig kétoldalú megállapodások aláírására kerül sor – ezek között várhatóan további hitelekről szóló egyezmények is lesznek.

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »