Mostantól nehezebb dolga lesz a cseh kormánynak

Nehezebb lesz a kormány törvényjavaslatainak elfogadása a cseh parlamentben, miután a hétvégi részleges szenátusi választásokon az ellenzék jelentős többséget szerzett a felsőházban – vélik egybehangzóan a prágai megfigyelők és a hétfői cseh sajtó.

A 81 tagú szenátusban a hétfőn hivatalosan kihirdetett választási eredmények szerint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártnak 17, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 13, a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 12, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) 11, az ANO mozgalomnak pedig 7 szenátori mandátuma van. További 21 bársonyszékre más pártoknak, illetve a legkülönbözőbb szövetségeknek van mandátumuk. Miután ezekben a koalíciókban az előbb említett pártok is szerepelnek, az egyes szenátori frakciók végső nagysága és összetétele annak függvénye, hogy a különböző szövetségek szenátorai mely frakcióhoz csatlakoznak.

Az ANO-CSSD kormánykoalíciónak tehát jelenleg együttesen csak 20 szenátora van a felsőházban, míg az ellenzéki oldal és a függetlenek 61 mandátummal rendelkeznek. „Fájni fog a kormánynak a szenátusi választási fiaskó” – mutatott rá a Lidové Noviny című konzervatív napilap.

Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM), amely az alsóházban támogatta a koalíciós kormány megalakulását, a szenátus 1996-os megalakulása óta első ízben most egyetlen szenátora sincs a testületben. A KSCM térvesztését jelzi, hogy képviselőik a rendszerváltás után először nem kerültek be a két legnagyobb város, Prága és Brünn önkormányzatába sem.

A kormányoldal szenátusi meggyengülése ugyanakkor várhatóan felértékeli a kommunisták szerepét a képviselőházban. Bár Andrej Babis miniszterelnök (ANO) váltig azt hangoztatja, hogy kormánya nem függ a kommunistáktól, az új helyzetben jóval inkább rászorul támogatásukra, mint korábban – vélekedett a Hospodárské Noviny című liberális gazdasági és politikai napilap.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A nyilvánosságra került értesülések szerint a szociáldemokratáknál és a kommunistáknál máris éles belső vita alakult ki arról, ki a felelős a választási kudarcért. A KSCM szombaton rendkívüli kibővített vezetőségi ülést tart, amelyen szinte bizonyosan vitatéma lesz Vojtech Filip pártelnök pozíciója is.

Több szociáldemokrata politikus azt követeli, hogy a CSSD távozzon a Babis-kormányból. Jan Hamácek pártelnök-belügyminiszter a Právo című független baloldali napilapnak azt mondta, hogy „távozni a kormányból az öngyilkossággal volna egyenlő”.

Az ellenzéki kereszténydemokraták sem voltak sikeresek, hiszen öt szenátori mandátumból csak egyet sikerült megvédeniük. Pavel Belobrádek, a KDU-CSL elnöke, aki a hétvégén sikertelenül próbálkozott szenátori mandátumot szerezni, már be is jelentette, hogy a párt következő tisztújító kongresszusán nem jelölteti magát az elnöki tisztségre.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »