Trump nem szívesen mondaná fel a szaúdi fegyverügyletet

Az Egyesült Államok megvizsgálja, hogy mi történt az Isztambulban eltűnt szaúdi újságíróval, Dzsamál Hasogdzsival – jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök, aki ugyanakkor gazdasági szempontból aggasztónak tartaná a fegyvereladás leállítását Szaúd-Arábiának, mert egy ilyen lépés sértené az amerikai érdekeket.

Washington és Rijád évtizedek óta közeli szövetségeseknek számítanak, és a két ország Trump hivatalba lépése óta még szorosabbra fűzte kapcsolatait. A szövetséget azonban újabban próbára teszi az a gyanú, hogy a török hatóságok szerint Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán előre kitervelten meggyilkolták az abszolút monarchiát élesen bíráló újságírót, Dzsamál Hasogdzsit. Az 59 éves férfi múlt kedden tűnt el, azt követően, hogy felkereste az isztambuli szaúdi főkonzulátust. A gazdag, korábban a kormányzattal jó viszonyban lévő férfi az Egyesült Államokban élt önkéntes száműzetésben.

Trump a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, szeretné kideríteni, mi történt Hasogdzsival, de gazdasági megfontolások miatt vonakodik megakadályozni a fegyvereladást Szaúd-Arábiának. „Úgy vélem, ez kárt okozna nekünk” – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump első külföldi útja elnökként Szaúd-Arábiába vezetett, ahol 110 milliárd dolláros fegyvereladást jelentettek be. Az Egyesült Államoknak szüksége van Szaúd-Arábia támogatására a Közel-Keleten az iráni befolyás ellensúlyozására, a terrorizmus elleni küzdelemben, továbbá a készülőben lévő izraeli-palesztin béketerv támogatása kapcsán is.

Szerdán húsz amerikai szenátor levélben kérte fel Trumpot arra, hogy járjon a végére Dzsamál Hasogdzsi ügyének. Rendeljen el vizsgálatot, amely olyan felhatalmazást adna, hogy szankciókat rendelhetnének el egy külföldi személy ellen a szólásszabadságot gyakorló személy kárára elkövetett törvénytelen gyilkosságért, kínzásért vagy az emberi jogok nemzetközileg elismert más, durva megsértéséért.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »