Szerbia megszüntette a vízummentességet az irániakkal szemben

Visszavonta szerdán a szerb kormány korábbi rendeletét, amely eltörölte a vízumkényszert az iráni állampolgárokkal szemben, mert – ahogy Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerdai parlamenti felszólalásában hangsúlyozta – számos iráni „visszaélt” a vízummentességgel.

„A Szerb Köztársaság kormánya úgy döntött, hogy megszünteti korábbi döntését a vízumkényszer eltörléséről az Iráni Iszlám Köztársaság állampolgáraival szemben” – áll a hivatalos közlönyben.

Belgrád 2017 augusztusában döntött a vízumkényszer eltörléséről az iráni állampolgárokkal szemben az idegenforgalom fellendítése, valamint a gazdasági növekedés elősegítése céljából, illetve azért, hogy az Európán kívüli piacok könnyebben elérhetők legyenek Szerbia számára. A szerb hatóságok szerint azonban ugrásszerűen megnőtt azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik Iránból érkezve a nem EU-tag Szerbián keresztül akarnak bejutni valamelyik uniós tagállamba.

„A döntés válasz arra a problémára, hogy sokan azért érkeznek (Iránból) hozzánk, hogy megpróbáljanak Nyugatra jutni, vagy hogy menedéket kérjenek Szerbiában” – mondta Djurovic Rados Djurovic, a belgrádi székhelyű Menedékkérőket Védő Központ munkatársa a Reuters hírügynökségnek.

Idén eddig mintegy 1100 iráni nyújtott be hivatalos menedékkérelmet Szerbiában, hogy bejuthasson a menedékközpontokba, ahol lakhatást és élelmet kap.

Jelenleg mintegy 4 ezer, Ázsiából, a Közel-Keletről és egyéb területekről érkezett, regisztrált migráns tartózkodik a szerb kormány által működtetett központokban, míg további több százan tartózkodnak szétszóródva Belgrádban vagy a Bosznia-Hercegovinával és Horvátországgal közös határok mentén.

2015-ben legalább 650 ezer, többségében a háború és szegénység elől menekülő ember haladt át Szerbián a vágyott nyugat-európai országok felé. Bár a balkáni útvonalat 2016 márciusában lezárták, továbbra is érkeznek migránsok Szerbiába.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »