Michael Bloomberg lehet Trump egyik ellenfele 2020-ban

Michael Bloomberg, New York város volt polgármestere szerdán ismét csatlakozott a Demokrata Párthoz. A milliárdos pár héttel a november elején tartandó félidős választások előtt tért vissza politikai gyökereihez és ezzel ismét táptalajt adott azon találgatásoknak, miszerint 2020-ban indulna az elnökválasztáson.

Bloomberg, aki a róla elnevezett médiavállalkozás tulajdonosa is, az Instagram közösségi oldalon jelentette be, hogy regisztráltatta magát a pártban. Döntését azzal indokolta, hogy Donald Trump elnöksége idején akár alkotmányos válság is fenyegethet.

„Az Egyesült Államok történetének kulcsfontosságú pillanataiban a két párt egyike védőbástyaként szolgál azok ellen, akik az alkotmányt fenyegetik. Két évvel ezelőtt a Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvencióján én figyelmeztettem e fenyegetésekre” – írta Instagram oldalán Bloomberg. Hozzátette: azért regisztráltatja magát ismét demokrata pártiként, mert úgy gondolja, hogy demokratákra van szükség a fékek és ellensúlyok biztosításához. Erre – mint írta – „rendkívül nagy szüksége van nemzetünknek”.

Bloomberg már korábban is gondolkodott azon, hogy független jelöltként elindul az elnökválasztáson, de végül erre nem került sor. A Guardian viszont idén augusztusban megírta, hogy a 2020-as választásra már a Demokrata Párt színeiben készülhet – a pártba történő belépéssel máris nagyobb valószínűséget kapott ez a forgatókönyv.

A 76 éves Bloomberg, aki az Egyesült Államok nyolcadik leggazdagabb embere, sokáig demokrata párti volt, majd 2001-ben – mielőtt indult New York város polgármesteri székéért – republikánus lett. Kétszer választották újra, 2007-ben hagyta ott a Republikánus Pártot, ezután függetlenként politizált, összesen három cikluson keresztül, 2013-ig volt New York polgármestere.

Michael Bloomberg milliárdos üzletember, volt New York-i polgármester a nevét viselő Bloomberg Globális Üzleti Fórumon New Yorkban 2018. szeptember 26-án. A nemzetközi gazdasági fórum az ENSZ-közgyűlésen részt vevő politikai vezetők részvételével zajlott. (MTI/EPA/John Taggart)

Michael Bloomberg vagyonát a Forbes magazin 51,8 milliárd dollárosra becsüli, melyből számos alkalommal fordított a politikához kötődő célokra, idén tavasszal például bejelentette, hogy kifizeti a párizsi klímavédelmi konferencia elmaradt amerikai hozzájárulását (a megállapodást Donald Trump mondta fel 2017 augusztusában, illetve a Demokrata Párt kampányához is biztosított 80 millió dollárt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek