A havi sztrájkok már a Ryanair profitját is kikezdték

A nyári és szeptemberi sztrájkok és azok utóhatása miatt csökkentette profit-előrejelzését az ír Ryanair diszkont légitársaság. A munkabeszüntetést meghirdető szakszervezetek azt közölték, hogy havonta megismétlik az akciót, amíg nem teljesítik a követeléseiket.

A cég hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az év kilencedik hónapjában két napon is összehangolt sztrájkot tartottak a társaság alkalmazottai 5 európai országban, és bár ezeken a napokon is közlekedett a járatok 90 százaléka, az embereknek – mint írták – megrendült a bizalma, és újabb sztrájktól tartva elpártoltak tőlük.

A Ryanair üzemét szeptemberben két egynapos sztrájk is nehezítette. A belga, olasz, spanyol, portugál és német bázisokon a pilóták és a légiutas-kísérők jobb munkakörülményekért sztrájkoltak, a két napon a légitársaság több száz járatot törölt.

A sztrájkok tétje a közel 14.500 ír munkavállalói szerződés, melyek lehetővé teszik a vállalat költségeinek alacsonyan tartását, és szükség esetén dolgozóinak gyors átcsoportosítását más bázisokra, miközben a dolgozóknak kevesebb jogot biztosítanak, mint más európai országok munkajogi szabályai.

A Ryanair sztrájkok háttere

Augusztusban sem ússza meg a sztrájkot a Ryanair

Emiatt a december végéig tartó harmadik negyedéves előzetes foglalások rosszabbul állnak, mint egy évvel korábban, ráadásul a mintegy 800 járat törlése miatt a 261-es uniós irányelv alapján kifizetett kártérítés is sokkal magasabb volt, mint a tervezett összeg, és a drágábban beszerzett kerozin is 30 millió euróval növelte a költségeket.

Ezek együttes hatásaként a – társaság 75 százalékos tulajdonában lévő – Laudamotion nélkül mintegy 50-250 millió euróval csökkenhet a Ryanair adózott eredménye: a korábbi 1,25-1,35 milliárd eurós sávról 1,10-1,20 milliárd eurós sávba várják a pénzügyi év végére az adózott eredményt.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »