A WTO is óva int a kereskedelmi háborútól

Jelentősen rontotta a világkereskedelem idei és jövő évi növekedési előrejelzését a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), amely egyúttal arra szólította fel a kormányokat, hogy tanúsítsanak visszafogottságot a kereskedelmi feszültségek kiéleződésének idején.

A multilaterális szervezet szokásos éves jelentésének csütörtökön, Genfben kiadott frissített változatában immár azt jósolta, hogy idén 3,9 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal bővül a világkereskedelem. Áprilisban még 4,4, illetve 4,0 százalékos növekedést jeleztek előre a WTO elemzői, akik az új adatok kiszámításánál úgy kalkuláltak, hogy idén a világgazdaság 3,1 százalékkal, jövőre pedig 2,9 százalékkal növekszik.

Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója a jelentést kísérő közleményében rámutatott, hogy bár a világkereskedelem növekedési üteme még így is erős marad, jól tükrözi a nagy kereskedelmi partnerek közötti viták kiéleződését.

„Minden eddiginél fontosabb, hogy a kormányok felülkerekedjenek nézeteltéréseiken és tanúsítsanak visszafogottságot. A WTO továbbra is támogatja az ilyen irányú erőfeszítéseket és annak biztosítását, hogy a kereskedelem maradjon a jobb életkörülmények, a növekedés és a munkahelyteremtés egyik motorja szerte a világon” – hangoztatta a főigazgató, aki mindazonáltal egy országot sem nevesített.

Az Egyesült Államok és Kína már hónapok óta kölcsönös vámtarifa-emelésekkel vív kereskedelmi háborút. Európa és más gazdasági nagyhatalmak attól félnek, hogy globálissá válik a kereskedelmi háború, mivel az amerikai kormányzat az összes főbb kereskedelmi partnerével ujjat húzott.

A WTO szerint a vámemelések közvetlen gazdasági hatásai mindeddig mérsékeltek voltak, de az általuk kiváltott bizonytalanságok csökkenthetik a beruházásokat. Emellett a fejlett gazdaságok monetáris politikájának szigorítása a devizaárfolyamok ingadozásához vezetett, és ez a trend a következő hónapokban is megmarad.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek