Történelmi megállapodást kötött Kína és a Vatikán

A Vatikán és Kína történelmi jelentőségű ideiglenes megállapodást kötött a kínai katolikus püspökök kinevezéséről – közölte a Szentszék szombaton, miután Ferenc pápa megkezdte négynapos baltikumi körútját. A megállapodást Pekingben írta alá Vang Csao kínai és Antoine Camilleri vatikáni külügyminiszter-helyettes.

A megállapodás keretében a katolikus egyházfő elismerte a jóváhagyása nélkül, csak Peking által kinevezett hét katolikus püspököt, valamint post mortem egy nyolcadik püspököt is.

A Szentszék hangsúlyozta, hogy „nem politikai, hanem pasztorális” jellegű megállapodásról van szó. Greg Burke vatikáni szóvivő részleteket mellőzve csak annyit közölt, a megállapodás révén lehetővé válik, hogy a hívőknek olyan püspökeik legyenek, akik Róma alá tartoznak, ugyanakkor a kínai hatóságok által is elismertek. A vatikáni közlemény szerint a pápa azt reméli, hogy a hosszan tartó, gondos tárgyalások eredményeképpen megszületett megállapodás révén begyógyulnak a múlt sebei, és egységes lesz a katolikus egyház Kínában.

Vatikán, 2018. szeptember 19.
Ferenc pápa a heti általános audienciáján a vatikánvárosi Szent Péter téren 2018. szeptember 19-én. (MTI/AP/Andrew Medichini)

A kínai püspökök kinevezése áttörést jelent egy olyan vitában, amely több évtizede terheli a pápai állam és Kína kapcsolatát, valamint akadályozza köztük a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét. A vita 1951-ig nyúlik vissza, amikor a kommunista Kína megszakította a diplomáciai kapcsolatait a Vatikánnal, és létrehozta az állami felügyelet alatt működő katolikus egyházát. Peking ragaszkodott a püspökök kinevezéséhez, holott ez a pápa hatáskörébe tartozik. Azok a kínai katolikusok, akik hűek maradtak a Vatikánhoz – beleértve a pápa által támogatott püspököket is -, kénytelek voltak titokban gyakorolni a vallásukat, üldöztetésben volt részük, és volt, aki börtönbe került emiatt.

A kínai katolikus egyház a 13. században jött létre, és történelmének voltak sikeres és viharos időszakai egyaránt. Becslések szerint jelenleg 10-12 millió katolikus él Kínában, sokan közülük az elmúlt hatvan év üldöztetései ellenére is hűek maradtak a Vatikánhoz, mások pedig az államilag támogatott egyházhoz csatlakoztak. Peking 2013 óta nem nevezett ki új püspököket.

Míg a megállapodás kikövezheti az utat a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele előtt, és talán az is lehetővé válik, hogy Ferenc pápa Kínába látogasson, hírügynökségek szerint haragra fogja gerjeszteni azokat a katolikusokat, akik szerint a Vatikánnak kérlelhetetlennek kellett volna maradnia ebben a kérdésben.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek