15 millió dolláros óragyűjteménnyel kapcsolták le Egyenlítői-Guinea alelnökét Brazíliában

Egyenlítői-Guinea alelnökét kis híján másfél millió dollár készpénzzel és 15 millió dollárt érő óragyűjteménnyel tartóztatták fel a brazil hatóságok. Az alelnököt még 2017 őszén korrupciós vádak alapján hároméves börtönbüntetésre ítélte egy párizsi törvényszék – láthatóan nem sok eredménnyel.

A brazíliai szövetségi rendőrség és az adóhivatal munkatársai a hétvégén tartóztatták fel az 1, 4 millió dollárt meghaladó készpénzzel, valamint 15 millió dollár összértékű óragyűjteménnyel az országukba érkező egyenlítői-guineai küldöttséget, melyet az ország elnökének fia, Teodorin Obinag Mang vezetett.

A 11 fős delegáció még pénteken érkezett Brazíliába, ám egy portugál hírportál értesülései szerint, ugyan kormányzati repülőgépet használtak, de nem hivatalos diplomáciai küldetésen voltak.

Teodorin, aki az olajban gazdag közép-afrikai ország alelnöke, diplomáciai státuszának köszönhetően mentesült a vizsgálat alól, de kíséretének több tagját is őrizetbe vették és kikérdezték a brazil rendőrök. A jelentésben szerepel az akcióban résztvevő egyik ügynök beszámolója is, aki szerint a pénz és az órák két külön bőröndben voltak. A küldöttségnél összesen 19 bőröndöt találtak, illetve egy diplomáciai csomagot, melynek tartalmát nem hozhatták nyilvánosságra.

Síri csend és saját használat

A szövetségi rendőrség szerint az ügy a diplomáciai titoktartás hatálya alá esik, az adóhivatal pedig nem kommentálta a történteket. Eközben Egyenlítői-Guinea brazíliai nagykövetségének titkára úgy tájékoztatta a rendőrséget, hogy az alelnök gyógykezelés céljából tartózkodik az országban és a vizsgált értékek közül a készpénzt egy későbbi, szingapúri utazásra szánták, míg az órák saját használatra voltak nála.

Teodorin a beszámolók szerint többször is járt már a dél-amerikai országban, többek között 2015-ben is, amikor egy Rio de Janeiro-i iskola Egyenlítői-Guinea tiszteletére rendezett ünnepséget.

Párizsban már elítélték

Az alelnököt egyébként korrupciós vádak alapján távollétében hároméves börtönbüntetésre ítélte egy párizsi törvényszék, még 2017 őszén. Az ügyet 2017 januárjában nyitották meg, korrupció, sikkasztás és közvagyonnal való visszaélés szerepel az aktákban. A szabadságvesztésen felül lefoglalták a 49 éves alelnök néhány ingatlanát és 30 millió euró pénzbírsággal sújtották.

Malabo, 2017. november 12.
Szavazófülkében voksol egy nő Egyenlítői-Guinea fővárosában, Malabóban 2017. november 12-én, a nyugat-afrikai államban tartott parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Mário Cruz)

Teodorin apja, Egyenlítői-Guinea jelenlegi elnöke, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo lassan negyven éve vezeti az országot és jelenleg Afrika legrégebb óta hivatalban lévő elnöke, olyanokat utasítva maga mögé, mint a kameruni Paul Biya, vagy Dzsibuti elnöke, Omar Guelleh és a Szudánt vezető Omar Al Bashir.

Forrás: AfricaNews

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »