Újra gyengélkedik az orosz rubel

Két és féléves mélypontra gyengült hétfőn a rubel a dollárhoz és az euróhoz képest, az orosz fizetőeszközt továbbra is erős nyomás alatt tartják az Oroszország elleni amerikai büntetőintézkedések körüli bizonytalanságok és aggodalmak. 

A dollárért 2016 márciusa óta először kellett több mint 70 rubelt adni: a moszkvai tőzsde devizakereskedésében 70,16 rubelen nyitott a dollár, amely eddigi napi maximumán 70,51 rubelen is járt. Az év eleje óta 19 százalékkal értékelődött le az orosz fizetőeszköz a dollárhoz képest. 

A délelőtti kereskedésben stabilizálódott az árfolyam, közép-európai idő szerint 11 óra körül a dollárért 69,81 rubelt adtak, az eurót pedig 80,83 rubelen jegyezték, de délután újra gyengülni kezdett az orosz fizetőeszköz és az euróhoz képest is két és fél éves mélypontra esett, eddigi napi csúcsán 81,60 rubelen jegyezték az eurót.

A rubel árfolyamának gyengülését korlátozhatja, hogy az exportorientált vállalatok a külföldi devizák árfolyamának vonzóan magas szintjén elkezdenek dollárt és eurót eladni olyan belföldi kötelezettségeik teljesítésére, mint például a hónap második felében esedékes adófizetések.

Az Oroszország elleni szankciók és a más feltörekvő piacokat sújtó eladási hullám miatt gyengülő rubel felfelé húzza a fogyasztói árakat és ismét szítja az inflációt, amelyet a központi banknak csak nemrégen sikerült megfékezni. Az orosz jegybank pénteken tartja kamatdöntő ülését, Elvira Nabiullina, a jegybank kormányzója közölte, hogy két választásuk van ebben a helyzetben, vagy változatlanul hagyják az alapkamat 7,25 százalékos szintjét, vagy pedig kamatemelést hajtanak végre.

Az orosz kormányzat vezetői nyilvános nyilatkozataikkal a szinten tartás irányába próbálják terelni a jegybankot. Andrej Belouszov, az orosz elnök gazdasági főtanácsadója hétfőn kijelentette, hogy lehetségesnek és bizonyos szempontból megalapozottnak is látja a kamatemelést, de véleménye szerint ez „rendkívül nem kívánatos lépés” lenne, mert erősen fékezné a befektetéseket és növelné a költségvetési kiadásokat. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig a múlt héten arról beszélt, hogy csökkenteni kellene a kamatokat.

Oroszország jegybankja független intézmény, a piacok és befektetők úgy tekintenek kormányzójára, Nabiullinára, mint aki nyugodt és megbízható módon képes ellenőrzés alatt tartani a helyzetet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek