Merkel: Németország érdeke egy erős Törökország

A Törökországgal fennálló komoly viták ellenére Németország „stratégiai érdeke”, hogy ne foganatosítson olyan intézkedéseket, amelyek tovább gyengítik gazdaságát – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

„Nem gondolkodhatunk mindig a fekete és fehér kategóriáiban” – hangsúlyozta a kancellár az RTL televízió csütörtöki műsorában.

A mélyrepülésben lévő török lírára és az ország aggasztó gazdasági helyzetére való tekintettel Merkel elmondta: „stratégiai érdekünket szolgálja Törökország kiegyensúlyozott gazdasági fejlődése … nem volna érdekünkben olyan módon cselekedni, ami gyengíthetné Törökországot”.

Berlin és Ankara között nem utolsó sorban a Törökországban bebörtönzött több német állampolgár miatt feszült a viszony. Németország politikai foglyoknak tekinti ezeket az embereket. Mindemellett az EU-török migrációs egyezmény is fontos Berlin számára, amely az Európába irányuló illegális bevándorlás feltartóztatását célozza. Törökország emellett kulcsfontosságú NATO-szövetséges is.

A szerdán kétnapos törökországi látogatásra érkezett Heiko Maas német külügyminiszter hangsúlyozta: kormányának érdekében áll a viszony javítása Ankarával. A tárcavezető csütörtökön jogvédőkkel találkozott – ezt megerősítette Andrew Gardner, az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport egyik helyi munkatársa, aki részt vett a megbeszéléseken. A tanácskozásról egyéb részlet nem szivárgott ki, Maas azonban Törökországba indulása előtt úgy fogalmazott, hogy az emberi jogi helyzet árnyékot vet Berlin és Ankara kapcsolataira.

A szerdán kétnapos törökországi látogatásra érkezett Heiko Maas német külügyminiszter hangsúlyozta: kormányának érdekében áll a viszony javítása Ankarával.

A tárcavezető csütörtökön jogvédőkkel találkozott – ezt megerősítette Andrew Gardner, az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport egyik helyi munkatársa is, aki részt vett a megbeszéléseken. A tanácskozásról egyéb részlet nem szivárgott ki, Maas azonban Törökországba indulása előtt úgy fogalmazott, hogy az emberi jogi helyzet árnyékot vet Berlin és Ankara kapcsolataira.

Maas és török hivatali partnere, Mevlüt Cavusoglu a nap folyamán meglátogattak egy német iskolát Isztambulban alapításának 150 éves évfordulója alkalmából. A német politikus a diákokhoz szólva elmondta: „nagyon sokat elérnénk azzal, ha a kapcsolatok Berlin és Ankara között olyan jók volnának, mint ebben az iskolában”.

„Törökországot és Németországot, mélyen gyökerező, történelmi barátság fűzi össze” – tette hozzá Cavusoglu, aki szerint az oktatási intézmény biztosan hozzájárul ennek a barátságnak a további növekedéséhez.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »