Az olasz vezetés egyre mérgesebb az EU döntésképtelensége miatt

Ismét az európai uniós befizetések leállításával fenyegetőzött Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes arra az esetre, ha ez Európai Unió nem tud megoldást találni a menekültek befogadására.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa a Cataniában veszteglő migránscsoportra utalva az olasz közmédiának nyilatkozva pénteken azt mondta: „Az Európai Unióban problémák vannak, ha nem sikerül megoldást találni 170 ember befogadására. Ne szórakozzanak velünk, hozzanak döntést.”

Luigi Di Maio felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság egy hét alatt egyszer sem nyilatkozott a szicíliai város kikötőjében veszteglő migránscsoport sorsáról. Mint hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy Olaszország indokot keres a „veszekedésre” az Európai Unióval. Reméli, hogy az EU pénteken döntést hoz – mondta, arra az informális találkozóra utalva, amelyet Brüsszelben tartanak.

A politikus megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint, ha az EU nem lép és nem osztja szét a Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat a tagállamok között, Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszákba. „Tudni fogjuk, mire költsük ezt a pénzt” – mondta.

Az M5S vezetője évi 20 milliárd euróról beszélt, más források szerint azonban Olaszország a 2010 és 2016 közötti időszakban összesen 37 milliárdot fizetett az EU-ba. Matteo Salvini olasz belügyminiszter évi 6 milliárd eurós olasz befizetésről nyilatkozott.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter a Sussidiario.net internetes portálon az EU-tagállamok „tényleges és gyorsabb együttműködését” sürgette a cataniai migránscsoport helyzetének megoldása érdekében. Davide Faraone, az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szenátora közlése szerint a Diciotti fedélzetén levő 150 migráns egyre türelmetlenebb és néhányan éhségsztrájkba kezdtek.

Catania, 2018. augusztus 22.
Illegális bevándorlók imádkoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében 2018. augusztus 22-én. Az Európába igyekvő és Málta környékén a Földközi-tengerből kiemelt 177 migráns partra szállását nem engedélyezi Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hacsak nem kap garanciát az Európai Uniótól, hogy az utasokat szétosztják a tagállamokban. (MTI/EPA/Orietta Scardino)

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója augusztus 16-án vette a 177 fős migránscsoportot fedélzetre.

Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az M5S politikusa hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin. Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai, szomáliai és szudáni férfiakról van szó.

A hajót hatósági gyűrű övezi, senki sem közelítheti meg, de Catania kikötőjében napok óta emberi jogi aktivisták tüntetnek. Csütörtök este megpróbálták megakadályozni, hogy egy rendőrségi jármű a hajóhoz menjen, a rendőrök a tüntetők egy részét visszaszorították.

Az olasz ügyészszövetség (ANM) tiltakozását fejezte ki a Liga egyik parlamenti képviselője, Giuseppe Bellachioma közösségimédia-bejegyzései ellen, miután a politikus azzal fenyegetőzött, hogy ha bármelyik ügyészség eljárást indít Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője ellen a migránsok visszatartása miatt, akkor a Liga tagjai elmennek az ügyészekért otthonaikba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »