Közös drogellenes rendőri egységet állít fel Mexikó és az USA

Az Egyesült Államok és Mexikó közös rendőri egységet állít fel a drogkartellek elleni harchoz – jelentették be szerdán este Chicagóban, ahol a különleges egység székhelye lesz. 

A különlegesen kiképzett egység feladata elsősorban a Mexikóból az Egyesült Államokba kábítószert szállító bandák vezetőinek felkutatása és pénzügyi hálózataik felszámolása lesz. A Chicagóban tartott közös sajtókonferencián Felipe de Jesus Munoz Vazquez, a mexikói igazságügyi miniszter helyettese azt hangoztatta, hogy a megválasztott új mexikói elnök, Andres Manuel López Obrador elkötelezett a szervezett bűnözés elleni közös harc iránt. Obrador már többször kifejtette, hogy eltökélt szándéka térdre kényszeríteni a Mexikóban garázdálkodó drogkartelleket, és ehhez részben új jogi eszközöket akar teremteni, részben pedig szoros együttműködést kíván kiépíteni az Egyesült Államokkal.

A decemberben hivatalba lépő új elnök már azt is többször jelezte, hogy sok területen készül együttműködésre Washingtonnal. A leendő belbiztonsági miniszter, Alfonso Durazo azonban korábban újságíróknak kijelentette: az új kormány a Mexikóváros és Washington közötti valamennyi együttműködési megállapodást, köztük a kábítószer-kereskedők elleni harcot segítő, több mint egy évtizeddel ezelőtt tető alá hozott Merida Kezdeményezés nevű egyezményt is felülvizsgálja.

Az Egyesült Államokat sújtó kábítószerválságot elsősorban a Mexikóból érkező kokain és heroin táplálja, Donald Trump elnök már a 2016-os elnökválasztási kampányban erőteljes fellépést ígért a drogkereskedelem ellen. Szerdai amerikai sajtójelentések szerint Mexikó 30 millió pesót, körülbelül 1,6 millió dollárt ajánlott fel annak, aki érdemleges információkkal segíti az egyik legveszélyesebb drogbáró, Nemesio Oseguera kézre kerítését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »