Erősödik az újabb amerikai kamatemelés esélye

A vártnál erősebb ütemben emelkedtek a termelői árak júniusban az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy erősödik az infláció. Már a korábban inkább óvatos chicagoi FED-elnök sem zárkózik el az újabb két idei kamatemeléstől.

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán közölte, hogy júniusban éves összevetésben 3,4 százalékkal nőttek a termelői árak – elemzők 3,2 százalékos emelkedést vártak a májusi 3,1 százalékos növekedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak, szintén nagyobb ütemben az elemzők által várt 0,2 százalék után.  Májusban havi szinten 0,5 százalékos növekedést mértek.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,3 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal emelkedett júniusban – elemzők 0,2, illetve 2,6 százalékos növekedésre számítottak a májusban mért 0,3, illetve 2,4 százalékos emelkedés után.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában. Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket az infláció alakulásának megítéléséhez. A Fed, az általa legfontosabb mérőszámnak tekintett személyes fogyasztási kiadások árindexe mellett a termelői és a fogyasztói árak változását is követi.

Egy szerdai interjúban a chicagoi FED elnöke, Charles Evans – aki korábban szkeptikusan viszonyult a magasabb kamatlábakhoz – úgy nyilatkozott, hogy támogatja az idei további kamatemeléseket.

„A gazdaság olyan erősnek tűnik, hogy immár természetesnek tűnik az, hogy a vállalkozások együtt tudnak élni a némileg magasabb kamatlábakkal is.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »