Jókora vámemelést jelentett be Kína

A kínai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy szerdától megemeli az Egyesült Államokból származó optikai szálak dömpingvámját – a vámot 33,3-78,2 százalékra emeli az eddigi 4,7-18,6 százalékról. 

Kína még 2011-ben vezetett be dömpingellenes vámot az Egyesült Államokból és az Európai Unióból származó optikai szálakra, akkor öt évre. Tavaly áprilisban a kínai kereskedelmi minisztérium további öt évre meghosszabbította az intézkedést. Az optikai szálak különösen alkalmasak digitális információ-továbbításra.

Múlt héten pénteken az Egyesült Államok és Kína kölcsönösen 25 százalékos pótlólagos importvámot vetett ki egymás termékeire 34-34 milliárd dollár értékben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hivatalosan is elindult a kereskedelmi háború

Kína is bejelentette saját importvámjait

A folyamatot Washington indította el, Peking azt állítja, hogy csak kényszerűségből hozott hasonló intézkedést. Washington a következő két hétben további 16 milliárd dollárnyi kínai termékre is büntetővámot tervez kiróni. Peking is ezt fontolgatja.

Donald Trump amerikai elnök június 15-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre. Az amerikai elnök korábban több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány.

Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

A Capital Economics londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház adatai szerint az amerikai multinacionális vállalatok Kínában működő többségi tulajdonú érdekeltségeinek éves értékesítése a kínai piacon több mint 350 milliárd dollár, vagyis jórészt éppen annyi, mint az Egyesült Államokkal szembeni kínai áruforgalmi többlet.

A kínai kereskedelmi minisztérium kimutatása szerint a Kínában gyártott 34 milliárd dollár értékű, amerikai büntetővámmal sújtott termékből több mint 20 milliárd dollárnyit Kínában működő külföldi cégek, jórészt amerikai vállalatok állítanak elő.

Forrás: MTI/Xinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »