Jelentős kárt okozhatnak az USA-nak az autóipari védővámok

Mintegy 13-14 milliárd dolláros kárt okozna az Egyesült Államok gazdaságának, amennyiben a kormányzat Donald Trump elnök fenyegetésének megfelelően védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – közölte az Európai Bizottság (EB) hétfőn.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium május végén vizsgálatot indított annak felderítésére, hogy nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a nagymértékű jármű- és alkatrészimport.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy pénteken megküldte a tárcának az észrevételeit, amelyek szerint a vizsgálat nem legitim, nem tényeken alapul és sérti a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, akárcsak azon eljárás, amelynek nyomán Washington nemrégiben védővámokat vetett ki az acél és az alumínium importjára.

A dokumentum szerint az uniós autóexport nem fenyegeti az amerikai ipar és gazdaság életképességét, nem jelent veszélyt a nemzetbiztonságra, sőt épp ellenkezőleg.

Szakértők szerint a korlátozások bevezetése akár 13-14 milliárdos kárt is okozhatna az amerikai gazdaság számára. Az európai autógyártók jelentősen hozzájárulnak a foglalkoztatottsághoz, az innovációhoz, a munkaerő képzéséhez és a jóléthez az Egyesült Államokban, közvetve és közvetlenül mintegy félmillió munkahelyet teremtettek az országban, ráadásul jelentős részben exportra termelnek, ami javítja az amerikai külkereskedelmi mérleget – hangsúlyozta a bizottság.

Kiemelték emellett, az importvámok növelésével nőnének az Egyesült Államokban működő gyárak beszerzési költségei, így ez gyakorlatilag a helyiek megadóztatásával érne fel.

Végül pedig leszögezték, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi partnerei nagy valószínűséggel a védővámokra ellenintézkedésekkel válaszolnának, melyek akár 294 milliárd dollárnyi amerikai terméket is érinthetnek, azaz az ország teljes tavalyi kivitelének 19 százalékát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Európai Unió határozott tiltakozását fejezte ki az állítólagos nemzetbiztonsági kockázatokkal magyarázott újabb protekcionista intézkedések ellen. Rámutattak: ezek káros hatással vannak a gazdasági növekedésre, a kereskedelemre, a foglalkoztatottságra az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt, gyengítik a szövetségesek és barátok közötti kötelékeket, illetve elvonják a figyelmet a nyugati gazdasági modellt érő valódi kihívásokról.

A bizottság azt kérte az amerikai minisztériumtól, hogy az EU képviselői részt vehessenek a tárca július 19-20-i nyilvános meghallgatásán.

Forrás: MTI

Friss hírek