Lengyelország után Norvégia is több amerikai katonát állomásoztatna

A Norvégiában állomásozó amerikai katonák létszámának bővítését kéri Oslo Washingtontól, és azt szeretné, hogy tovább maradjanak, illetve egy Oroszországhoz közelebbi térségbe vezényeljék át őket – közölte kedden a norvég kormány.

Norvégiába tavaly januárban érkezett 330 amerikai tengerészgyalogos, és az eredeti tervek szerint az idei év végén távoznak a skandináv országból – Oslo azonban azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy jövőre 700 katonát vezényeljen Norvégiába, és öt éven keresztül tartsa fenn jelenlétét az országban. A katonák az északi Troms megyében állomásoznának, jelenleg ugyanis az ország középső részén van a támaszpontjuk.

Az amerikai katonák állomásoztatása felbosszantotta Oroszországot, melynek csaknem 200 kilométeres közös földi, illetve mintegy 23 kilométeres tengeri határa van a NATO-tag Norvégiával. Troms megye nem szomszédos Oroszországgal, de közel fekszik a határhoz. Moszkva figyelmeztette Norvégiát az első amerikai kontingens fogadásakor, hogy az a kétoldalú kapcsolatok romlásával, és a feszültségek növekedésével fog járni a NATO északi szárnyában.

  • Lengyelország állandó parancsnokságot szeretne
Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez, mely összeget az amerikai katonák által használandó szociális, közúti és katonai infrastruktúra kiépítésére szánnák.

Állandó amerikai hadosztályt telepítene Lengyelországba a kormány

Ine Eriksen Soereide norvég külügyminiszter közölte: a kormány döntése a parlament többségének támogatását élvezi. Hozzátette: az amerikai létszámbővítés nem Oroszország ellen irányul, és nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok állandó bázist hoz létre az északi országban. Norvégiában a második világháború óta egészen az amerikai csapatok érkezéséig nem állomásoztak külföldi katonák.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek