Légitársaságok dollármilliárdjain csücsülnek a csőd szélére jutott országok

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint mintegy 5 milliárd dollárhoz nem jutnak hozzá a légitársaságok, mert egyes országok a hiperinfláció miatt nem engedik az országból kivinni az amerikai dollárt.

A montreali székhelyű, 280 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet sydneyi közgyűlésén elhangzottak szerint a legnagyobb összeget, 3,8 milliárd dollárt Venezuela tartja vissza, de Angolában és Szudánban is 100 millió dollárt meghaladó összeghez nem tudnak hozzájutni a légitársaságok.

Ezekben az országokban a légitársaságok a helyi valuta elinflálódása miatt dollárban értékesítik a jegyeket és egyéb szolgáltatásokat, de bizonyos korlátozások miatt ezekhez nem jutnak hozzá.

Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója, és az IATA újonnan megválasztott igazgatósági elnöke szerint a szervezet feladata lenne ezen pénzek behajtása, de Alexandre de Juniac elnök-vezérigazgató úgy vélte, rövid távon ennek semmi esélye nincs. Hozzátette ugyanakkor, hogy az IATA mind a 16 érintett ország kormányát arra szólította fel, hogy tartsa be a nemzetközi egyezményeket. Pozitívumként emelte ki, hogy Nigériában korábban 600 millió dollárt blokkoltak, de 2017-ben sikerült elérni ennek feloldását.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »