Újabb ellenséget szerzett magának Irán

Neszer Burita marokkói külügyminiszter kedden jelentette be a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról hozott döntését, amit azzal indokolt, hogy az Irán támogatását élvező libanoni síita Hezbollah fegyverekkel segíti a Polisario Front nevű, nyugat-szaharai függetlenségi mozgalmat.

Irán határozottan tagadta szerdán Marokkó állítását, miszerint az iszlám köztársaság közvetetten támogatja a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalmat, a Polisario Frontot. Rabat e feltételezett támogatás miatt az előző nap megszakította diplomáciai kapcsolatait Teheránnal. Bahrám Kászemi iráni külügyi szóvivő teljesen alaptalannak nevezte Marokkó vádjait.

A marokkói külügyminiszter, Neszer Burita egy sajtótájékoztatón Rabatban, Marokkóban 2018. április 20-án.  EPA/STR

A marokkói külügyminiszter, Neszer Burita egy sajtótájékoztatón Rabatban, Marokkóban 2018. április 20-án. 
EPA/STR

“Az iráni külpolitika alapelvei közé tartozik az államok szuverenitásának és területi épségének elismerése, valamint a belügyeikbe való be nem avatkozás” – idézte a tisztségviselőt az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

A marokkói nagykövet viszont máris elhagyta Teheránt, a rabati iráni nagykövetséget pedig azonnali hatállyal bezárják. Burita hangsúlyozta: bizonyítékaik vannak, hogy a Hezbollah 2016 óta anyagi és logisztikai támogatást nyújt a Polisario Frontnak, a múlt hónapban pedig fegyvereket is küldött az algíri iráni nagykövetség segítségével.

  • Hezbollah
A Hezbollah egy libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet. A Hezbollah besorolása napjainkban is viták tárgyát képezi, hogy terrorszervezetről, vagy törvényes pártról van-e szó.

Az Arab Liga, az USA, Franciaország, Ausztrália, Kanada, Hollandia és Izrael a szervezetet terrorszervezetnek tekintik. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Új-Zéland kizárják a szervezet katonai szárnyát és a politikai oldalt erről leválasztva, külön kezelik. Oroszország törvényes szociopolitikai szervezetként tartja nyilván, Kína pedig semleges nézőpontot képvisel.

A Hezbollah mindezt tagadja, a síita iszlamista szervezet szerint Rabat vádjai hamisak, s Marokkó amerikai, izraeli és szaúdi nyomásra hozta meg döntését.

Nyugat-Szahara 1975-ig spanyol gyarmat volt, ám akkor Mauritánia és Marokkó is magának követelte a területet, ahol a Polisario Front kikiáltotta a “Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságot”. Mauritánia később kivonult, és elismerte a Polisario államát, a terület jelentősebb része viszont Marokkó ellenőrzése alatt áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply