Nagy lépést tett Kína az olajpiacon

Beindult a kőolaj jüanban történő határidős jegyzése a sanghaji nemzetközi energiatőzsdén (INE), az első kereskedési napon külföldi olajkereskedők és kínai befektetők is részt vettek.

Az első munkanapon mintegy 20 millió hordónyi kőolaj cserélt gazdát. Az első ügyletet a svájci Glencore, a világ egyik vezető bányaipar, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata kötötte.

Elemzők szerint több ok is van, ami miatt egyelőre kevésbé csábító a sanghaji piac a világ más energiatőzsdéihez képest. Ilyen például, hogy a tőzsdeszabályokat inkább a kormány alakítja, semmint a piac. Nem teszi vonzóvá a börzét az sem, hogy az ázsiai kereskedési órákban van nyitva, azaz – közép-európai idő szerint – reggel 9 órakor már bezár. Emiatt a londoni és a New York-i kereskedők kiesnek saját időzónájuk miatt, ami viszont jelentősen csökkenti a piac likviditását. 

Kína 1993-ban már megpróbálkozott a határidős jegyzés bevezetésével a belföldi piacon, de a próbálkozás kudarcot vallott, a kereskedést egy évvel később leállították a rendkívül nagy árkilengések miatt.

Korábbi közlés szerint egy-egy ajánlat 1000 hordóra vonatkozik, a hordónkénti legkisebb ármozgás 0,1 jüan. A napon belüli ár egyelőre szűk, 4 százalékos sávban mozoghat – ha kitör ebből, felfüggesztik a kereskedést.

A Société Générale adatai szerint az olajpiacok döntő részén dollárban zajlik a kereskedés. Naponta mintegy 82,2 millió hordó (1 hordó=159 liter) kőolajjal kereskednek a világon, és ebből csupán 300-350 ezer hordó, amit nem dollárban adnak és vesznek.

Kína tavaly lekörözte az Egyesült Államokat és a kőolaj legnagyobb importálója lett a világon. Kína tavalyi olajimportja napi átlagban mintegy 8,43 millió hordó volt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »