A román autópark háromnegyede tíz évnél idősebb

Romániában hatmillióra emelkedett a forgalomba helyezett személygépkocsik száma, ezek közül 4,5 millió tíz évnél régebbi gyártású jármű – közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál a román vezető jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatal (DRPCIV) adatait ismertetve.

A romániai utakon közlekedő hazai rendszámú autók 40 százaléka 15 évnél idősebb, 20 százalékuk pedig több, mint 20 éves. A DRPCIV adatai szerint Romániában a legelterjedtebb márka a hazai gyártású Dacia (1,3 millió) ezt követi a Volkswagen (991 ezer), az Opel (680 ezer), a Ford (446 ezer) és a Renault (321 ezer). Az országban 23 ezer busz és 26 ezer mikrobusz van forgalomban, ezek mintegy fele legalább tízéves.

Romániában tavaly több mint félmillió autóval bővült az autópark. Az új autók piaca is tíz százalékos növekedést mutatott, de ennek több mint négyszerese (520 ezer) volt a külföldről behozott használt autók száma, ami több mint 70 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest.

A kiugró növekedés annak tulajdonítható, hogy 2017 februárjától a román kormány eltörölte a környezetvédelmi illetéket, ami korábban megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »